Když se řekne sýrová smaženka, většina z nás si představí vaječnou omeletu na plátku veky nebo chleba. Podle historických pramenů vznikla tato specialitka kolem 70. let minulého století a při její přípravě museli lahůdkáři dodržovat přísné normy.

Vaječná omeleta (neboli karbanátek) sestávala ze strouhaného eidamu, vajec, strouhanky, mléka, kmínu, česneku a soli. Z této hmoty se pak vymodelovaly podlouhlé obdélníky, které se pak smažily na rozpáleném ohni.

Autor videa Recepty bez brepty vám ukáže, jak si můžete připravit smaženku u vás doma. Více na kanále YouTube.com.

Zdroj: Youtube

Další vaječná varianta

Vzniklé vaječné smaženky se pak daly na chleba a potřely hořčicí a posypanou cibulkou. A svačinový zázrak byl na světě! Smaženka se stala oblíbenou svačinou dělníků, studentů nebo jiných hladových návštěvníků bufetů. A je jí dodnes…

V moravských domácnostech se dokonce dočkala své méně pracné kopie, kterou zastupoval recept na chléb ve vajíčku. Tímto způsobem se zužitkovávaly starší krajíce chleba, které se máčely ve směsi vajíčka, mléka a koření. Chléb se pak osmažil a byl ozdoben hořčicí, cibulí a rajčetem…

Hvězda u vás doma

Pokud chcete, můžet vyzkoušet vylepšenou verzi smaženky, které se přezdívá sýrová prasečinka. Jak na to: V míse smíchejte 400 g strouhaného eidamu, 1 majonézu ve vaničce, 200 g na kostičky nakrájeného točeného salámu, 2 vejce, sůl, pepř a trochu červené papriky. Ve směsi obalte nakrájené plátky chleba a zprudka osmažte na oleji. Hotové smaženky nechte okapat na papírové utěrce, která vysaje přebytečný tuk. Servírujte je třeba s čerstvým křupavým salátem.

Co vám usnadní práci

I při výrobě tak banálního jídla jako je smaženka si můžete ušetřit čas a námahu. Stačí, když si suroviny nakrájíte a předpřipravíte dopředu. Vejce nepoužívejte rovnou z lednice, ale nechte je při pokojové teplotě povolit, aby se s nimi lépe pracovalo.

Na smažení použijte teflonovou pánev, která obsah hezky orestuje, ale nepřipálí! A ještě jedna rada navíc – smaženka nejlépe chutná na čerstvém pečivu!

Související články

Zdroje: https://www.vareni.cz, https://www.ceskatelevize.cz/