Ať totiž chceme, nebo ne, právě pomazánky jsou přesně to, co milujeme. Ke klasice patří pomazánka sýrovo -salámová, ale jako podklad pro naše díla můžeme využít i jakoukoli jinou – pouze sýrovou, vajíčkovou, česnekovou, salámovou, anebo třeba rybičkovou.

Dnes vám nabídneme tři různé recepty na velice jemnou a lahodnou sýrovo-salámovou pomazánku. Liší se zejména obsahem tuku. Od té nejtěžší až po lehkou jogurtovou variantu.

Majonézou zjemněná klasika

Na klasickou pomazánku si připravte 3 stroužky česneku, 200 ml majonézy; 100 ml zakysané smetany; 300 g tvrdého sýra (můžete použít Goudu nebo vice než 30 procentní Ediam); 200 g kuřecího salámu – ideální je Junior. Na dochucení sůl a mletý černý pepř.

Nejprve do mísy najemno nastrouháme tvrdý sýr a měkký salám. Ke směsi přimícháme prolisovaný česnek a vše spojíme klasickou majonézou. Pro lepší chuť dodáme ještě pár lžic zakysané smetany, která pomazánku zjemní. Osolíme, opepříme a necháme uležet v chladničce.

Pomazánka je vynikající nejen na klasické chlebíčkové vece, ale i na tmavém celozrnném chlebu. Pro lepší efekt ozdobíme petrželkou. Můžeme využít samozřejmě i na jednohubky.

Pomazánka ze tří druhů salámů

Při druhém receptu budeme postupovat podobně, ale místo jednoho salámu použijeme hned tři a tvrdý sýr nahradíme sýrem taveným, nemusíme se bát ani sýra se šunkou. Vysočinu, Herkules a „lovečák" nastrouháme a přidáme tavený sýr (3 balení) a vše dokonale promícháme. Tato pomazánka se hodí na chlebíčky nebo jednohubky ze světlého pečiva.

Lehká verze s jogurtem nebo Lučinou

Náš poslední recept obsahuje 200 g salámu podle chuti – kuřecího anebo klidně více aromatického, 300 g tvrdého sýra nebo lučiny a na zjemnění bílý jogurt. Dochutit můžeme pak jen solí a pepřem, vynikající je ale i najemno nakrájená bazalka. Pomazánka se hodí na světlé i tmavé pečivo.

Přejeme dobrou chuť.