Karel Gott si uměl užívat života. Kromě lásek a cest do zahraničí holdoval i dobrým pokrmům. Říká se, že třeba v Rakousku nikdy nevynechal návštěvu restaurace, kdy si dopřával pravý vídeňský řízek…
Jako přílohu ale nevolil bramborový salát jako většina Vídeňanů, ale bramborovou kaši. Rakušané mu ale tuhle „klasiku“ připravili v luxusní verzi, se smetanou a vyšlehanou do hladka. Není divu, že si mistr návštěvu metropole tak oblíbil…
Autor videa FTV Prima vám ukáže, jak si připravit tatarský biftek podle Zdeňka Pohlreicha. Více na kanále YouTube.com.
Noční polévky v Ambassador Clubu
Oblíbeným místem českého zpěváka byly i koncerty v Německu. Jazyk ovládal a měl tam také velkou fanouškovskou základnu. Podle německých novinářů - Willibalda A. Bernerta a Franka Tippelta si náš „slavík“ oblíbil noční debužírování s rakouským kolegou, Udo Jürgensem. Oba zpěváci měli rádi noční návštěvy Ambassador Clubu v Bielefeldu, kde si objednávali o půlnoci vynikající polévky.
Čína i česká klasika
Zpěvák ale nedal dopustit ani na pražské podniky. Traduje se o něm, že byl jedním z častých hostů první čínské restaurace ve Vodičkově ulici, kde si rád dával kungpao a švei-ču-žou. Navštěvoval i ryze české podniky a jeho oblíbeným pokrmem byla tradiční svíčková s karlovarským knedlíkem.
Přestože mistr trávil hodně času na cestách a stravoval se v restauracích, byl výborným kuchařem, což kvitovaly i návštěvy. Jeho specialitou byl tatarský biftek, který dochucoval koňakem.
Tatarský biftek podle mistra
Pokud chcete, můžete si specialitu Karla Gotta připravit i u vás doma. Jak na to: Dvakrát až třikrát pomelte 400 g pravé svíčkové tak, aby vznikla co nejjemnější pasta.
Do vzniklé hmoty přidejte 1 větší nasekanou cibuli, utřený česnek, 1 lžíci dijonské hořčice, 1 lžíci kečupu a 1 lžičku worcesterské omáčky. Nakonec směs okořeňte 1 lžičkou pepře, 1 lžičkou soli a 1 lžičkou kmínu. Nakonec do „biftekového základu“ přidejte 2 žloutky, 1 lžičku tabasca a 1 lžíci kvalitního koňaku nebo brandy.
Servírování a debužírování
Hotovou směs důkladně promíchejte a nechte vychladit do ledničky. Mezitím opečte topinky a namažte je česnekem. Jednotlivé krajíce namažte masovou směsí a ozdobte jemně nakrájenou jarní cibulkou. Pokud chcete, můžete pohoštění dozdobit kapary či petrželkou. Uvidíte, že si mistrovsky pochutnáte!
Zdroje: www.aazdravi.cz, www.toprecepty.cz