Zdroje: prozeny.cz, fresh.iprima.cz, vimcojim.cz

Tatarský biftek je pokrmem, který rozděluje společnost. Zatímco některým se při představě konzumace syrového masa kroutí i prsty na nohou, pro jiné je syrové hovězí natřené na dokřupava opečené topince neodolatelnou lahůdkou. Původně se tatarák připravoval z hovězí svíčkové. Vzhledem k její ceně je ale v současné době základem tatarského bifteku například falešná svíčková, hovězí zadní anebo roštěnec. Důležité je, aby bylo maso vyzrálé a co možná nejčistší.

Maso na tatarský biftek

Jedním z důvodu, proč si lidé raději tatarák dopřávají v restauracích namísto toho, aby si jej připravili doma, je to, že zkrátka nevědí, jak maso zpracovat. Někdo jej mele v mlýnku na maso, jiní jej škrábou na prkénku a někdo jej jen krájí velmi najemno. Jediný správný postup neexistuje. Maso si zkrátka upravte tak, aby vám co nejvíce vyhovovalo.

Kdo má rád jemnější tatarský biftek, může vyzrálé hovězí projet dvakrát či třikrát mlýnkem na maso. Mnohem výraznější chuť ale bude maso mít, když jej nožem nakrájíte na opravdu malé kostičky. I jeho konzistence bude na jazyku příjemnější. Maso pochopitelně můžete i naškrábat. Postup je to ale velmi zdlouhavý a budou vás po něm bolet ruce. Držte se proto raději mletí nebo krájení.

Topinky nasucho

V době, kdy se spousta lidí snaží dodržovat zdravý životní styl, se právě v souvislosti s tatarákem řeší také topinky. Bez pořádně křupavých topinek by si tatarský biftek naplno užil asi jen málokdo, a tak se nabízí otázka, jak je připravit, aby krásně chroupaly, ale zároveň z nich netekl olej na všechny strany.

Odpověď je ale poměrně jednoduchá. Připravte si topinky v troubě. Nechte ji rozehřát na 250 °C a následně do ní vložte plátky chleba vyskládané na plech. Zhruba po pěti minutách chleba otočte a nechte topinky zezlátnout i z druhé strany. Takto upečené topinky mají všechny klíčové vlastnosti, zároveň jsou ale mnohem zdravější než ty připravené v rozpáleném oleji.

Recept na hovězí tatarák podle Zdeňka Pohlreicha

Budete potřebovat:

600 g hovězího masa (svíčková, falešná svíčková, hovězí zadní anebo roštěnec)

1 lžíci kaparů

1 lžíci worcesterské omáčky

1 lžíci dobrého kečupu

4 žloutky

1 lžíci dijonské hořčice

1 šalotku

sůl

pepř

8 krajíců chleba

4 stroužky česneku

Postup:

Hovězí maso si nameleme nebo ideálně nakrájíme nožem najemno. V míse jej pak smícháme s nasekanými kapary, najemno nakrájenou šalotkou, hořčicí, kečupem, worcesterskou omáčkou a žloutky. Podle chuti tatarský biftek osolíme a opepříme. Tatarák si na chvíli odložíme do chladničky a připravíme si topinky.

Krajíce chleba opečeme v troubě nebo nasucho v pánvi. Pokud přece jen trváte na klasických topinkách, osmažte je z obou stran dozlatova na oleji. Hotové topinky potřeme z obou stran česnekem a podáváme společně s tatarákem. Dobrou chuť!