Karel Gott si dokázal užívat života plnými doušky. A jídlo bylo jednou z jeho mnoha vášní. Jako slavný zpěvák v socialistickém režimu si mohl dovolit vycestovat za hranice a vydělat si bokem nějakou tu „tvrdou měnu“.

Karel Gott využíval nabyté svobody i k tomu, aby ochutnával zajímavé pokrmy z mezinárodních kuchyní. V Rakousku proto propadl pravému vídeňskému řízku. A nebylo se čemu divit. Šlo o plátek z telecí kýty, jemně naklepaný, obalený v trojobalu a osmažený na přepuštěném másle. Mistr si k němu nedával klasický bramborový salát, ale našlehanou bramborovou kaši se smetanou. To byla lahůdka!

V.I.P. gurmánská turistika

V Německém Bielfeldu si pan Gott zašel se svým rakouským kolegou, Udou Jürgensem do zdejšího Ambassador Clubu, kde si vychutnal zdejší nabídku polévek, které se servírovaly až do půlnoci. Svůj apetit nepopřel český zlatý slavík ani v Praze. Když se otevřela první asijská restaurace ve Vodičkově ulici, chodíval tam poměrně často. Přestože jídelní lístek studoval horem dolem, nakonec si vždycky vybral své oblíbené kungpao nebo švei-ču-žou.

Svíčková nic nezkazí

Zpěvák nezanevřel ani na českou kuchyni. Miloval klasická jídla jako svíčkou omáčku s karlovarským knedlíkem. Ale dokázal nebýt jen jedlíkem, ale i výborným hostitelem. Traduje se, že ve svém domě na Bertramce hostil své přátelé vlastní specialitou – tatarským biftekem s koňakem. Chcete vědět, jak specialita zlatého slavíka chutná? Máme pro vás mistrův recept. Užijte si ho se stejnou noblesou a chutí, jako to dokázal Karel Gott.

Tatarák podle Mistra

Připravte si 400 g pravé svíčkové a pečlivě ji naškrábejte nožem. Pokud nemáte trpělivost, tak maso alespoň dvakrát až třikrát pomelte. Do vzniklé směsi přidejte 1 větší nasekanou cibulku, utřený česnek, 1 lžičku dijonské hořčice, 1 lžičku kečupu, 1 lžičku worcesterské omáčky.

Kořenění a servírování

Osolte, přidejte pepř, mletou papriku a mletý kmín. Nakonec vmíchejte 2 žloutky, tabasco a koňak. Vše znovu důkladně promíchejte a dejte na chvíli vychladit do ledničky. Tatarák servírujte na opečené topince, kterou jste předtím lehce potřeli česnekem. Pokud chcete, můžete jídlo posypat jemně nakrájenou jarní cibulkou a dozdobit kapary či petrželkou.

Jak připravit tatarák? Tady je postup krok za krokem:

Zdroj: Youtube

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.youtube.com

Související články