Konzumujete doma pravidelně tavené sýry? Tak to pro vás máme naprostou pecku! Začněte si je vlastnoručně vyrábět doma. Je to jednoduché, rychlé a jejich chuť je mnohem lepší než u těch průmyslově vyráběných. K výrobě kvalitního mazacího sýru vám postačí jen 4 základní suroviny a celá příprava vám zabere pouhých 10 minut! A konkrétně recept Ládi Hrušky je naprostým hitem.
Jak si připravit domácí rychlotavený sýr? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu kusina Diaries:
Taveňák je oblíbenou klasikou
V našich končinách je tavený sýr značně oblíbený. Bohužel se stále zvyšuje nejen jeho cena, ale mnohdy má i horší kvalitu. Obsahuje chemické konzervanty, nežádoucí „éčka“ a další látky nevyhovující našemu zdraví. Není tedy od věci vrhnout se do přípravy domácí a zdravé verze. Nejedná se totiž opravdu o nic těžkého. Navíc si můžete sýr ochutit dle svých požadavků a chutí.
Kratší trvanlivost
Jedinou nevýhodou je datum spotřeby. V porovnání s kupovaným sýrem je o něco kratší. Vzhledem k jeho plnohodnotnější a zajímavější chuti vám doma jistě dlouho ladem ležet nebude. Je totiž vynikající!
Domácí tavený sýr podle Ládi Hrušky
Co budete konkrétně potřebovat? Připravte si 1 ks měkkého tvarohu, použijte vždy ten zabalený v pozlátku, ne ten v plastové mističce. Dále 1 lžičku jedlé sody, 1 plátek másla asi 1 cm silného a sůl.
Připravte si směs
Nejprve vložte tvaroh do misky, osolte ho špetkou soli a rozmačkejte vidličkou. Následně přidejte jedlou sodu, směs řádně promíchejte a nechte zhruba 10 minut odležet.
Rozpusťte máslo
Mezitím si v kastrůlku na mírném stupni plotýnky rozpusťte plátek másla, poté ho přidejte k ostatním ingrediencím a směs opět pečlivě promíchejte. Můžete ji i vyšlehat metličkou, sýr pak bude mnohem jemnější.
Nastává čas oddychu
Pak nechte připravený sýr pozvolna vychladnout, po 10 minutách změní konzistenci a stane se z něj tavený sýr. Můžete ho buď rovnou podávat nebo nandat do potravinových krabiček a uložit jej do lednice.
Sýr je možné dochutit
Do domácího taveného sýra lze přidat různé přísady. Například různé koření nebo nasekané čerstvé bylinky, pokrájenou šunku, sušená rajčata nebo prolisovaný česnek.
Zdroje: www.recepty.cz, www.tv.nova.cz, www.recepty.eu