Štrúdl se v našich končinách objevil na přelomu sedmnáctého a osmnáctého století, ale až doba vlády Marie Terezie jej dovedla téměř do současné podoby. Co víc bychom mohli chtít? Těsto, které se téměř rozpadá, lahodná náplň z jablek, rozinek, někdy také oříšků a dalších ingrediencí, dovedená do dokonalosti skořicí a cukrem - to je zkrátka pohádka. Vždyť proto se také začal objevovat i na panovnických stolech. 

My si dnes štrúdl připravujeme běžně jako poměrně nenáročný, ale vynikající zákusek třeba po nedělním obědě. Díky receptu a radám Josefa Maršálka ale může být ten příští ještě mnohem lepší. Vyzkoušíte ho také? 

Z jablek si můžete upéct také koláč, poradí opět Josef Maršálek, tentokrát na youtubovém videu od ČAS na TE.BE:

Zdroj: Youtube

Co budeme potřebovat?

Na štrúdl podle známého kuchaře, o jehož odbornosti jistě nikdo nepochybuje, budeme potřebovat 300 gramů hladké mouky, 60 gramů másla, 150 ml vlažné vody a špetku soli. To jsou všechny suroviny na těsto, vše další pak stvoří náplň, jakou můžete ochutnat jen v těch nejlepších hotelech a cukrárnách. Použijte na ni 5 jablek, 100 gramů sušených brusinek, 100 gramů mletých vlašských ořechů, citronovou kůru, mletou skořici, 100 gramů másla a 40 gramů cukru. 

Jeden fígl na správné těsto...

Z mouky, soli, másla a vody nejprve vypracujte hladké těsto. Josef Maršálek postupuje tak, že nejprve vytvoří drobenku ze všech surovin kromě vody, kterou přidá až na konec a teprve tak se vše spojí do dokonalé konzistence, která nelepí, ale je vláčná a poddajná. To je velmi důležité pro další práci. Takto zpracované těsto bude nyní třeba nechat alespoň půl hodiny na chladném místě, ideálně v lednici. 

Nestrouhat - krájet!

Zatímco většina lidí připravuje štrúdl z nastrouhaných jablek, známý cukrář radí ovoce nakrájet na tenké plátky, smíchat s brusinkami a s kůrou z jednoho citronu. K tomu všemu přidává na drobno nakrájené nebo nasekané vlašské ořechy. Náplň je připravená, a nyní je možné přikročit k nejsložitější části přípravy. Půjde o vyválení a vytažení těsta.

Trocha šikovnosti se hodí

Těsto, které si půl hodiny odpočinulo v sáčku v lednici, musíme nejprve vyválet, ale to ještě nebude stačit. Pak přijde na řadu vytahování rukama až do té míry, kdy bude těsto doslova průsvitné. Povede-li se vám to hned napoprvé bez děr, které mohou snadno vzniknout, je to znak vaší šikovnosti a kvalitně připraveného těsta. Pokud se to nepovede - nezoufejte, učení cukráři z nebe nepadají a příště to bude zase o trochu lepší. 

Související články

Naplnit a upéct - není to tak složité

Nyní již nezbývá nic jiného než těsto potřít rozpuštěným máslem a poklást náplní. Jakmile bude vše na svém místě, přehněte nejprve okraj na kratší straně tak, aby překrýval začátek náplně. Pak štrúdl po delší straně zarolujte tak, aby se z něj nemohla vysypat náplň.

Následovat už bude jen opatrná cesta na plech vyložený pečicím papírem a na půl hodiny do trouby, vyhřáté na 180 °C. Věřte, že ještě než se tahle dobrota dopeče, budete moci počítat členy rodiny, kteří se seběhnou v kuchyni. Nezbývá než popřát dobrou chuť!

Zdroje: www.ceskatelevize.cz, strednicechy.rozhlas.cz