Příprava klasického listového těsta zabere hodně času a díky několikanásobnému přeskládávání a rozvalování je i fyzicky náročné. Ne každý si na něj troufne, a ne vždy se povede. Mnohé hospodyňky ho tedy často nahrazují těstem koupeným. Komě vysokého podílu palmového oleje v něm bohužel najdete i různé emulgátory, regulátory kyselosti, konzervanty a barviva. Zkuste raději připravit falešnou verzi domácího křehkého listového těsta, které je pouze ze čtyř surovin a máte ho hotové rychlostí blesku.

Listové těsto, které máte hotové za 10 minut? Podívejte se na toto video:

Zdroj: Youtube

Které ingredience si připravit

Falešné listové těsto je opravdu jednoduché a zvládnou ho i všechny začínající hospodyně. Ve výsledku vlastně nepoznáte nějaký výrazný rozdíl. A co tedy budete potřebovat? Vystačíte si s hladkou moukou, tukem, vodou a vajíčky. Výhodou je i to, že v tomto receptu využijete místo klasického másla Heru, která je nejen levnější, ale v tomto případě se vám bude s těstem lépe pracovat.

Trochu jiný způsob přípravy

Oproti běžnému listovému těstu se vyhnete zdlouhavému zpracování, místo toho jen nahrubo smícháte potřebné suroviny. Na co byste však měli dbát, je dobře vychlazený tuk a stejně tak voda. Jakmile těsto vyrobíte, zabalte ho do potravinové fólie a nechte ho alespoň půl hodiny odpočívat.

Falešné listové těsto

Jednu kostku ztuhlého pokrmového tuku (250 g) vyndejte z ledničky a rovnou ho nastrouhejte na hrubém struhadle. Pokud jste nestihli tuk vychladit včas, dejte ho alespoň na 10 až 20 minut do mrazáku. Následně k němu přidejte 1 celé syrové vejce, 100 ml vody a postupně vmíchejte i 500 g hladké mouky. Všechny ingredience řádně promíchejte v hladké jemné těsto. Mělo by být vláčné a pevné. Před použitím jej nechte odležet a lehce zatuhnout v lednici.

Falešné lístkování

Tento druh listového těsta sice nelískuje, ale hrudky tuku se při pečení rozpustí a vznikne tak efekt falešného lístkování. Chuť je téměř totožná, a proto tento druh těsta využijete zcela stejně jako to běžné.

Je vhodné pro výrobu domácích listových dezertů a řezů, na závin či šátečky nebo na jablečný koláč s pudinkem. Samozřejmě lze z tohoto těsta připravit i slané pokrmy.

Související články

Zdroje: www.babinet.cz, www.varimesmarcelou.cz, www.toprecepty.cz