Na večeři, oběd, ale také na snídani. Pizza je univerzální jídlo, které se dá přirovnat k našemu chlebu s oblohou z různých ingrediencí. Historie této pečené pochoutky se začíná s největší pravděpodobností psát už v dobách Perské říše. Vojáci císaře Daria Velikého (521 – 486 př. n. l.), kteří bojovali u Atticy, si pekli chlebové placky na svých štítech, potírali je olivovým olejem a jedli je se sýrem a datlemi. Za první originální pizzu je však považována ta, která se pekla v Neapoli někdy v 17. století. Nejdřív ji jedli chudí, pak se začala prodávat jako „street food" a poté začaly vznikat krámky nazývané „pizzerie“. Zmínka o místní lahůdce se donesla až k uším neapolského krále Ferdinanda Bourbonského. Ten porušil dvorní etiketu a vydal se do jedné z proslulých pizzerií. Od té doby se krámky staly módním místem. Někdy kolem roku 1830 se v Neapoli otevřely již první restaurace, kde si mohli lidé sednout a pizzu si v klidu vychutnat. O světový věhlas tohoto jídla se zasloužili především italští přistěhovalci v USA, američtí vojáci a celebrity italského původu.

Chuť pizzy

O originální neapolské pizze se tvrdí, že se peče pouze jednu minutu v peci na dřevo při teplotě 500 °C. Avšak, málokdo má doma v kuchyni italskou zděnou pec. Proto se připravte na to, že pizza z trouby nebude vonět a chutnat tak, jako lahůdka z pizzerie. I v domácích podmínkách však těsto potřebuje jednu věc, a tou je vysoká teplota. Proto troubu předehřejte na co nejvyšší teplotu, obecně tedy na 250 °C. Čím vyšší teplota, tím kratší dobu se bude pizza péct a tím lépe bude chutnat.

Související články

Těsto na pizzu

Výhodou domácí pizzy je, že si ji můžete obložit vším, co máte rádi. Navíc za cenu jednoho kousku z restaurace si upečete večeři pro celou rodinu nebo návštěvu. Lahodné těsto také můžete využít k přípravě chleba Foccaccia. Na 7 kousků pizzy nebo pečiva budete potřebovat 1 ks čerstvého droždí, cca 600 ml teplé vody, 1 polévkovou lžíci cukru, 5 polévkových lžic olivového oleje, 3-4 polévkových lžic 2 % bílého jogurtu, 1 čajovou lžičku soli a 1 kg hladké mouky, nejlépe typu 00.

Zdroj: Youtube

Těsto na pizzu - příprava

Nejdřív si připravte kvásek. Droždí rozmělněte mezi prsty do misky, přidejte cukr a asi 100 ml teplé vody. Zamíchejte a nechte 5-10 minut odpočívat, aby se začaly tvořit bublinky. Kvásek vlijte do větší mísy, přidejte k němu olivový olej, jogurt a půl litru teplé vody. Zamíchejte, aby se ingredience spojily. Do mouky zamíchejte sůl a nasypejte ji postupně do tekuté směsi. Vymíchejte těsto a přesuňte ho na pomoučený vál. Pokud se hodně lepí, přidejte k němu ještě asi 100 g hladké mouky. Těsto válejte rukama tak, že jeden konec bochánku přitlačíte dlaní směrem dolů a do středu. Jakmile bude těsto dokonale hladké a propojené, vytvarujte z něho kouli a vložte ho do mísy vymazané trochou olivového oleje. Povrch těsta také pomažte olejem, aby neosychalo. Překryjte potravinovou fólií a nechte kynout v teple přibližně 30 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit svou velikost.

Italská pizza

Na jednu pizzu budete potřebovat 250 g těsta. Nachystejte si plech a váhu. Z těsta vytvarujte stejné bochánky a ty položte na plech. Kuličky opět natřete olejem. Nechejte mezi nimi dostatečně velké mezery, aby se neslepily dohromady. Plech přikryjte fólií a těsto nechte ještě 15 minut kynout. Poté z bochánků vytvarujte jednotlivé placky a naaranžujte na ně vaše oblíbené ingredience. Pizzu pečte na 250 °C přibližně 5 minut.

Zdroj: www.regiony.rozhlas.cz