Těstoviny a zeleninový salát patří mezi oblíbená jídla po celém světě. Spojení zeleniny a těstovin se stalo hitem, který má rád skoro každý díky jeho široké škále možností. Podávat ho můžete jak teplý, tak i studený. Připravte si nůž na krájení zeleniny a můžete začít!

Fantastický těstovinový salát

Recept na jednoduchý těstovinový salát můžete vidět ve videu:

Zdroj: Youtube

Dle návodu uvařte těstoviny v osolené vodě s kapkou oleje. Mezitím si nakrájejte veškerou zeleninu, kterou máte rádi. Použít můžete rajčata, okurku, papriku, jarní cibulku, polníček i ledový salát. Nakrájenou zeleninu smíchejte s uvařenými těstovinami.

V jiné misce si připravte zálivku. Po 6 lžicích majonézy a zakysané smetany prošlehejte s citronovou šťávou, 150 g parmazánu a s prolisovaným česnekem. Nakonec zálivku osolte a opepřete. Nalijte ji do těstovin se zeleninou a vše pořádně promíchejte.

Kuřecí maso nebo tuňák

Aby těstovinový salát obsahoval veškeré důležité makroživiny, přidejte do něj ještě maso. V případě kuřecího masa můžete nejdříve osmažit na pánvi slaninu nakrájenou na kostičky. Poté ve vypečeném tuku opečte osolené a opepřené kuřecí maso. Pokud vám nevadí ryby, můžete nahradit kuřecí maso konzervou s tuňákem ve vlastní šťávě. Jestliže těstovinový salát děláte pro vegetariány, či vy sami maso nejíte, pak ho můžete zcela vynechat. Bez obav, na chuti to nic nezmění!

Vhodný tvar těstovin

Na těstovinový salát můžete použít téměř každé těstoviny, avšak některé druhy jsou vhodnější. Dle tvaru jsou velmi oblíbené fusilli neboli těstoviny podobné vrtulkám střední velikosti. Proč právě tento druh? Skvěle na nich drží zálivka i kousky zeleniny. Použít můžete také těstoviny zvané farfalle, orecchiette, penne nebo tarhona.

Šťavnaté a výrazné

Pokud byste chtěli chuť salátu ozvláštnit, přidejte výrazné ingredience, kterými jsou olivy, kapary, kyselé okurky nebo sušená rajčata. Nezapomeňte přidat také čerstvé bylinky. Vyvarujte se pak především octa či kyselého vynaigrette. V listových zeleninových salátech je nepostradatelnou součástí, ale v těstovinových salátech může celkovou chuť zkazit. Nahraďte ho proto kvalitním olejem a celozrnnou hořčicí, ančovičkami nebo pestem.

Zdroje: apetitonline.cz, fresh.iprima.cz, jsmekocky.cz