Těstoviny patří mezi nejoblíbenější jídla. Mají lahodnou chuť, vybrat si můžete z různých tvarů, sluší jim jakákoliv omáčka a můžete je připravit nejméně na sto různých způsobů. Jedním z nich je také salát, který oceníte především tehdy, pokud nestíháte nebo chcete levně pohostit početnou návštěvu.

Salát jako hlavní jídlo

Aby salát zasytil a dodal organismu potřebné živiny včetně vitamínů a minerálů, měl by obsahovat 4 hlavní složky. Zeleninu, sacharidy, bílkoviny a zdravé tuky. Pokud vás na salátech odrazuje jejich mdlá chuť, nepanikařte. Tu jednoduše odstraníte přidáním dokonalé zálivky, která salátu dodá ten pravý šmrnc.

Zelenina

Aby byl salát opravdu salátem, zeleninou nešetřete. Mezi základní ingredience patří listový, hlávkový, ledový nebo římský salát. Použít můžete také listový špenát, polníček nebo rukolu. U poslední zmiňované však mějte na paměti její štiplavou a lehce nahořklou chuť. Dále můžete použít okurku, papriku a rajčata. Pokud máte rádi teplý salát, přidejte i uvařenou či opečenou sezónní zeleninu, jako jsou dýně, červená řepa, mrkev nebo zelené fazolky.

Těstoviny

Těstoviny mají v salátu klíčovou roli. Zjemňují chuť a dodávají objem. Aby se vám při míchání nerozpadly, je důležité, abyste je uvařili al dente neboli na skus. Hlavním pravidlem je, že 100 g těstovin uvaříte v 1 litru vody. Pokud dáte méně vody, těstoviny se budou lepit k sobě. Sůl přidejte těsně před bodem varu. Těstoviny vařte v nezakrytém hrnci. Voda by měla lehce bublat. Po uplynutí doporučované doby, jež je uvedena na obale, těstoviny ochutnejte. Měly by po skousnutí klást zubům mírný odpor. Uvařené těstoviny slijte, ale neproplachujte je studenou vodou.

Bílkoviny

Mezi bílkoviny patří maso, lušteniny, tofu, tempeh, vejce, cottage sýr nebo jogurt. Konkrétně můžete do salátu přidat opečená nebo grilovaná kuřecí prsa, vepřovou panenku, marinované či uzené tofu nebo tempeh, tuňáka, lososa, fazole, čočku, hrášek, zelené boby a uvařené vejce na tvrdo. Vámi zvolené ingredience dochuťte nejen solí a pepřem, ale můžete je den předem naložit do marinády nebo použít grilovací koření.

Související články

Pozor na tuky

Skvělou chuť dodá zálivka. Pokud redukujete váhu, dejte si pozor na množství. V jedné porci salátu byste měli mít tuku cca na velikost palce. Mezi tuky, které se nejčastěji do salátu přidávají, patří olivový olej, avokádo a semínka.

Výrazná chuť

Každému salátu sluší, když se do něj přidají ingredience s výraznější chutí. Mezi ně patří například olivy, sušená rajčata, pikantní salámy, pálivé papričky, velmi slané sýry, kapary, ančovičky apod. Mějte ale na paměti, že je vhodné těmito dochucujícími ingrediencemi šetřit. Vždy je lepší je přidat, než je poté ze salátu „lovit".

Tajemství tkví v zálivce

Zálivka dodá každému salátu šmrnc. Na 100 g suchých těstovin jí budete potřebovat 3 lžíce. Použít můžete základní kombinace, jako jsou olivový olej s balzamikovým octem, jogurt s česnekem, tzaziky, med s hořčicí nebo tahini s olivovým olejem. Dobrá zálivka se neobejde bez tuku, který je nositelem chutí a pomáhá se vstřebáváním některých vitamínů. Chuťové vyváženosti dosáhnete kombinací kyselé složky (citrónová šťáva, ocet), sladidla (cukr, sirupy, med) a soli (sójová či tamari omáčka). Hustější konzistenci pak zaručí hořčice, jogurt nebo oříškové máslo či tahini.

Zdroj: Youtube

Těstovinový salát

Aby byl salát chuťově pestrý, ale nepřeplácaný, držte se jednoduchého pravidla. Na 250 g suchých těstovin přidejte 500 g zeleniny a bílkovin, 50 g surovin s výraznou chutí a 125 ml zálivky. Tento salát vystačí jako hlavní jídlo pro 4 osoby.

Zdroj: www.kucharkaprodceru.cz