Dýně nejsou jen hezké na pohled a poměrně nenáročné na pěstování, když rostou i pod rukama začínajících zahrádkářů. Je to navíc zelenina, která výborně chutná, je plná živin a dobře zasytí.
Její konzumací získáme vitamíny i minerály, stejně jako betakaroten, který posílí imunitní systém a přispěje k uchování dobrého zraku. To vše při poměrně nízké energetické hodnotě, což jistě ocení ti z nás, kteří se už na podzim připravují do plavek na příští léto. Pojďme tedy zkusit třeba docela “obyčejné” těstoviny s dýní.
Zkontrolujte si recept podle youtubového videa od kamčalinda:
Jen pár surovin
Velkou výhodou tohoto receptu, na který budete potřebovat jen pár surovin, je časová (a vlastně i finanční) nenáročnost. Hotovo bude doslova za pár minut a pár korun. Připravte si tedy těstoviny, dýni, několik stroužků česneku, snítku tymiánu a chilli papričku pro ty, kteří si rádi pochutnají na něčem pálivějším.
Pak už jen jednu cibuli, dvě lžíce oleje, sůl a pepř - a můžeme se pustit do práce, kterou završíme posypáním jídla strouhaným parmazánem. Ideální bude, když si připravíte také vývar, v němž se bude dýně vařit. Pokud jej nemáte k dispozici, můžete si pomoci klasickou kostkou bujonu.
Připravte si dýni i cibuli
Zatímco si dáte vařit těstoviny, rozkrojte dýni, zbavte jí semínek i slupky a dužinu nakrájejte na malé kousky. Stejně tak si najemno nakrájejte cibuli a na tenké plátky česnek. Jakmile budete s přípravou hotovi, nechte na pánvi rozpálit olej. Na něm pak orestujte cibuli s česnekem, a jakmile zesklovatí, přidejte dýni a snítku tymiánu. Ti odvážnější mohou přidat také chilli.
Všechno se odehraje velmi rychle
Po několika dalších minutách, po které budete vše na pánvi důkladně promíchávat, vše zalijte vývarem a nechte povařit tak dlouho, až dýně změkne. Nebude k tomu potřeba více, než pár okamžiků.
Smíchat a posypat
Jakmile budou těstoviny i dýně uvařené, nezbude nic jiného, než všechno smíchat dohromady a posypat nastrouhaným parmazánem nebo jiným podobným sýrem. Ten vašemu dílu dodá poslední tečku a můžete se směle pustit do jídla. A pro ty, kteří si ani takové jídlo neumí představit bez kousku masa, je tady ještě jedna možnost…
Něco pro milovníky masa
Milovníci masa mohou vyjít ze stejného základu, jen si ještě na další pánvi nechají osmažit na kousky nakrájená kuřecí prsíčka. Ta stačí jen mírně osolit, další chuť dostanou od zbytku pokrmu.
Na přípravě těstovin ani dýně se v principu nic nemění, jen uvařenou dýni nakonec po vyndání snítky tymiánu z hrnce promixujeme tyčovým mixérem, čímž vznikne lehká krémová omáčka. Do té můžeme přidat kousek másla a trochu mléka nebo smetany pro zjemnění a obměna základního receptu bude hotová. Kterou variantu zvolíte vy?
Zdroje: fresh.iprima.cz, www.ceskatelevize.cz