Vlasta Burian
Zdroj: Profimedia.cz

Rychlé těstoviny s kuřecím masem a jablky: Tento recept miloval Vlasta Burian

Bezkonkurenční komik a legenda prvorepublikového filmu Vlasta Burian se pohyboval ve vysoké společnosti a měl tak šanci ochutnat nejednu lahůdku. Jedno jídlo ale miloval nejvíc. Šlo o těstoviny s kuřecím masem. 

Vlasta Burian byl vyhlášený gurmán, který si nechával vyvářet doma od své manželky oblíbené pochoutky v jednom kuse, rád navštěvoval i restaurace. Především pak tu v hotelu Ritz, kde mu vařil věhlasný kuchař Jaromír Trejbal.

"Denně k nám chodil pro studenou večeři také Vlasta Burian se svou ženou Ninou. Jednoho dne objednal večeři pro třicet osob ve své vile v Dejvicích a ředitel podniku mne pověřil zajištěním této hostiny. Když všechno ten večer klaplo a druhý den telefonovala paní Burianová, zda bych večer mohl přijít k nim do divadla, očekával jsem nějaké volné vstupenky. Avšak Vlasta Burian mi nabídl místo svého osobního kuchaře s platem 10 000 korun měsíčně," prozradil šéfkuchař pro Lidové noviny.

Burian měl osobního kuchaře i skvěle vybavenou kuchyň

Následně opravdu k Burianům nastoupil a stal se jejich osobním kuchařem. Měli skvěle vybavenou kuchyň, vždy plnou lednici a prý tam byla radost vařit. Navíc to bylo jen pro dvě osoby, což byla pro kuchaře, který vařil pro restauraci v hotelu Ritz, doslova dovolená. Burian si zakládal na štíhlé linii, vařilo se u nich tedy dietně, především pak francouzská a italská kuchyně. Českou nejedl téměř vůbec, ale Plzeň si dal rád. Sám si ji čepoval ze sudu.

Prvním krokem je podélný řez kuřecích prsou, protože jsou poměrně vysoká. Prvním krokem je podélný řez kuřecích prsou, protože jsou poměrně vysoká. Zdroj: Profimedia

O štíhlou linii herce dbala i jeho manželka Nina. Tak prý řekla Trejbalovi hned na začátku, že jestli její manžel přibere jediné kilo, strhne mu z platu tisícovku. Za celých osm let, co u slavné rodiny vařil, tak herec opravdu nepřibral ani kilo. A to si dopřával i jablkové lívanečky či smažené uzené matjesy.

Preferoval dietní kuchyni a studené večeře

K večeři preferoval studenou kuchyni a obědy vyžadoval o několika chodech. Mezi jeho oblíbená jídla patřili například plnění raci, králičí paštika, bažantí polévka a kančí karé. Jedno nezdravé české jídlo si ale nikdy neodpustil, a sice koprovku s knedlíkem. 

Nejoblíbenější jídlo, které se u Burianů často vařilo, byly však nudle na český způsob s kuřecím masem, jablky a mandlemi.

   fettuccine Vlasta Burian miloval domácí nudle. Zdroj: Shutterstock

Kuře podle Vlasty Buriana

Dvě půlky kuřecích prsíček naklepejte, osolte a opečte na oleji. Pak oloupejte jedno jablko, vykrojte jaderník a z jablka ukrojte dvě kolečka. Poprašte je paprikou a opečte na másle. Dvě vejce rozšlehejte, přidejte 30 g rozpuštěného másla a tolik mouky, aby vzniklo těstíčko jako na kapání. To pak zavařte do vroucí vody. Poté sceďte. Do tuku z vypečených prsíček dejte 4 lžíce kečupu, povařte a prsíčka omáčkou přelijte. Na talíři je ozdobte jablky a sekanými mandlemi a podávejte s nudlemi.

Zdroj: www.toprecepty.cz, www.dotyk.cz, www.lidovky.cz

Akční letáky