obrázek z archivu ireceptar.cz

Těstoviny zapékané se zeleninou i houbami

Co bylo dřív? Šunkofleky, nebo houbofleky? Kdo ví, ale rajčata, papriky, cukety a brokolice se do receptů jistě připletly později. Přišly, podbídly se novou chutí a už nás měly na háku. Dejte si také brokolicomašličky!

Zapečené těstoviny s paprikou a rajčaty

Potřebujeme

  • 1 balíček těstovin (kolínka nebo vrtule)
  • 2 velké cibule
  • 6 paprik
  • 12 rajčat
  • olej
  • sůl
  • bazalku a oregano
  • sýr eidam

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to

Těstoviny uvaříme. Na oleji krátce osmahneme cibuli nakrájenou na kostičky, přidáme jader zbavené papriky nakrájené na dlouhé proužky a asi deset minut podusíme pod pokličkou.

Pak přidáme spařená a oloupaná rajčata nakrájená na čtvrtky a dusíme dalších pět minut. Přisypeme koření, promícháme, smícháme s těstovinami a vložíme do vymazaného pekáčku.

V troubě pečeme asi dvacet minut, pak zasypeme strouhaným sýrem, který necháme rozpustit. Podáváme horké.

Eva Skoumalová, Klučov

Zapečené těstoviny s houbami

Potřebujeme

  • 1 balíček drobnějších těstovin
  • 3 velké lžíce sušeného sójového mléka
  • sušené hřiby nebo jiné houby
  • cibuli, česnek
  • zeleninu podle možnosti (např. brokolici nebo květák, případně ředkvičky)
  • bazalku, majoránku

Jak na to 

Těstoviny uvaříme v osolené vodě. V pekáči osmahneme na oleji zeleninu a houby. Máme-li ředkvičky, dodají tomuto pokrmu zajímavý ráz − svou narůžovělou barvou totiž připomínají uzeniny.

Vše smícháme s okapanými těstovinami, okořeníme, přidáme sójové mléko v prášku a propečeme. Při pečení podle potřeby podlijeme troškou vody, aby se pokrm nevysušoval. K pokrmu jsou dobré kyselé okurky.

Eva Skoumalová, Klučov

Houbový nákyp s makarony

Potřebujeme

  • 250 g makaronů
  • sůl
  • 600 g hlívy ústřičné
  • 1 cibuli
  • 1 cuketu
  • 4 rajčata
  • 1/2 svazku petrželky
  • 4 až 5 lžic olivového oleje
  • 400 ml mléka
  • 150 g smetanového krémového sýra
  • 4 vejce
  • 1 lžíci provensálských bylinek
  • pepř

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to

Makarony uvaříme v osolené vodě. Houby nakrájíme na větší, cibuli na drobnější kousky, cuketu a rajčata na tenké plátky. Petrželku nasekáme. Troubu předehřejeme na 200 °C.

Houby podusíme na oleji a poté vyjmeme. Na pánvi zpěníme cibuli, k ní přimícháme mléko, krémový sýr a vejce. Do omáčky pak přidáme petrželku a bylinky. Osolíme a opepříme.

Makarony vložíme do vymaštěné zapékací formy. Navrch poklademe houby a zeleninu. Zalijeme omáčkou. Zapékáme přibližně 40 minut.

Jaroslava Skoumalová, Třebíč

Zapečené těstoviny s brokolicí

Potřebujeme

  • těstoviny
  • uvařenou brokolici
  • 1 dcl smetany
  • několik druhů sýra (plísňový, hermelín, eidam)
  • zelené koření (bazalku, pažitku)
  • pepř a sůl

Jak na to

Těstoviny uvaříme doměkka a scedíme, smícháme s vařenou brokolicí a vložíme do máslem vymazané mísy z varného skla. Vše zalijeme smetanou, osolíme, posypeme nakrájeným zeleným kořením, dle chuti opepříme a dobře promícháme. Na povrch poklademe kousky tří druhů sýra a krátce zapečeme v troubě, aby sýr roztekl. Podáváme s kečupem a hlávkovým salátem.

Karla Kůrková, Tovačov

Akční letáky