Vajíčko na měkko nezklame

Vajíčko na měkko je nestárnoucí klasika. Výborně chutná jen samotné, se špetkou soli, doprovázené třeba chlebem či knackebrotem. Vajíčko na měkko (nebo ztracené vejce) můžeme ale také položit na toast lehce potřený máslem a buď opět jen osolit, nebo doplnit dalšími přísadami. Skvěle chutná s kostičkami červené papriky a čerstvé chilli papričky, nebo s čerstvým koprem. Nezklame vás také (na první pohled možná trošku nezvyklá kombinace) kostiček kyselých okurek a čerstvého kopru.

Je libo prezidentskou snídani?

Nejoblíbenější snídaní prezidenta Masaryka prý byla „tři vejce do skla, toast a ovocný salát“. Jistě zachutná i vám. Uvaříme buď ztracená vejce, nebo vejce na měkko, přesuneme je do skleničky, osolíme, opepříme a lžičkou rozkrojíme na hrubé kusy, aby žloutek začal vytékat. Můžeme doplnit již zmíněným toastem a ovocným salátem, ale tato úprava vajec si bude rozumět i se zeleninou či pikantními ochucovadly, jako je chilli nebo čerstvá cibulka.

Trik na skvělá míchaná vajíčka

Další oblíbenou úpravou vajíček jsou vejce míchaná. Pokud chcete mít míchaná vajíčka vláčná a nevysušená, je vhodné je před přípravou rozšlehat se solí, pepřem a trochou smetany a poté za stálého míchání metličkou uvařit v kovové misce lehce vymazané máslem, postavené ve vodní lázni.

Vajíčka po normandsku

Malou zapékací misku vymažeme máslem. Na dno misky dáme lžičku crème fraîche (neseženete-li ji, můžete smíchat smetanu ke šlehání se zakysanou smetanou v poměru 1:1), na ni vyklepneme vajíčko, osolíme, opepříme a navrch opět přidáme lžičku crème fraîche. Klasicky se tyto misky vaří ve vodní lázni, lze je ale snadno připravit v mikrovlnné troubě (na nejvyšší výkon cca 30 sekund). Při použití mikrovlnné trouby nezapomeňte špičkou nože propíchnout žloutek, aby se při zahřátí nerozletěl po celé troubě!

A co takhle smažená vajíčka?

Ať již jako samotné volské oko, nebo doplněné slaninou či šunkou?