Zdroje: apetitonline.cz, idnes.cz, toprecepty.cz

Tiramisu patří mezi nejznámější dezerty vůbec. Tato italská pochoutka z piškotů, kávy, mandlového likéru a mascarpone si získala celou řadu příznivců i u nás. Je ale pravdou, že si vynalézaví Češi dost upravili celý postup přípravy. Ten se od toho původní v mnohém liší, tiramisu po česku je ale i tak nesmírně lahodné.

Pravé italské tiramisu

Jak na pravé italské tiramisu? Podívejte se ve videu:

Zdroj: Youtube

Nepečený dezert tiramisu pravděpodobně není nutné nijak blíže představovat. Tuto pochoutku zná totiž snad naprosto každý, i když v mnoha různých podobách. Originální recept totiž obsahuje hlavně dlouhé cukrářské piškoty, mandlový likér Amaretto, syrová vajíčka, jemný krémový sýr mascarpone a také pochopitelně kávu. Vzhledem k tomu ale, že mascarpone a Amaretto nepatří mezi vyloženě cenově dostupné potraviny, si za ně Češi našli své alternativy. A tak se zrodilo tiramisu po česku, které je možná v naší zemi ještě populárnější, než jeho originální verze.

České tiramisu z pomazánkového másla

Příprava českého tiramisu je také podstatně jednodušší a zvládne ji naprosto každý. A to i ten, kdo zrovna neoplývá žádným velkým kulinářským nadáním. Zároveň vás pak ani výroba tiramisu po česku po finanční stránce nezruinuje.

Jednoduchý krém

Začněte přípravou krému. Na ten si do mísy dejte 400 gramů pomazánkového másla bez příchuti, přilijte k němu 200 mililitrů smetany ke šlehání a přidejte také 2 polévkové lžíce moučkového cukru, aby byl krém sladký. Pak všechny tři ingredience společně vyšlehejte do jemného a nadýchaného krému.

V další části si nachystejte dostatečně velkou formu, ve které budete dezert servírovat. Uvařte 1 hrnek opravdu silné kávy a vmíchejte do ní 3 polévkové lžíce jakéhokoliv kávového likéru. Použít ale můžete i rum a pochopitelně i Amaretto, pokud chcete dezert pozvednout na vyšší úroveň.

V kávě pak už jen zlehka namáčejte piškoty, vytvořte z nich jednu vrstvu v připravené formě, zakryjte je polovinou krému a postup ještě jednou zopakujte. Nakonec můžete ještě celý dezert poprášit hořkým kakaem. Pak už ho jen uložte do chladničky minimálně na 6 hodin a můžete servírovat.

TIP: Tiramisu nemusíte připravovat ve formě, ale i ve skleničkách. Takové servírování je pak mnohem pohodlnější a zároveň nápaditější.

Související články