Na přípravu je neuvěřitelně jednoduchá a jen co ji jednou vyzkoušíte, nebudete chtít jinou. K přípravě žmolenky potřebujete také jen pár ingrediencí, navíc se do ní ale přidává jedna tajná, která ji posune mnohem výš. Pozvedněte chuť koláčů na plechu, koláčků, muffinů a všemožného sladkého pečiva, na které se drobenka hodí. Uvidíte, že z obyčejného pečení se stane skvost.

Klasika trochu jinak

Od té klasické se trochu liší. Při její výrobě nemusíte zapojit své prsty, ale rendlík. Tmavá žmolenka se vaří a výběr ingrediencí je také malinko jiný. Přesto najdete všechny ve své spíži.

Jak vyrobit tuto lahodnou záležitost, se podívejte na videu:

Zdroj: Youtube

Výroba této žmolenky má hned několik nesporných výhod. Za prvé je skutečně lahodná, za druhé k její přípravě nepotřebujete žádné speciální náčiní ani hory nádobí, dokonce si nemusíte ani špinit své ruce. Vše zvládnete v jednom rendlíku.

Připravte si osm lžic másla, jeden a půl hrnku hladké mouky (klidně použijte celozrnnou), půl hrnku tmavého třtinového cukru, čtvrt lžičky soli, jednu třetinu hrnku drcených ovesných vloček a dvě lžičky skořice. Máslo nechte rozpustit v rendlíku a pak k němu přidejte všechny ostatní ingredience. Vymíchejte vidličkou, aby vznikla sypká voňavá hmota a použijte tam, kde je potřeba.

Variabilní lahůdka

Skvělé je, že tuto drobenku můžete měnit dle chuti a nálady. Základní ingredience zůstávají, ovšem ty specifičtější můžete s klidnou hlavou vyměnit tak, aby lépe seděly k výslednému produktu. Navíc do této drobenky můžete ingredience i libovolně přidávat, aby byla ještě křupavější. A jaká je ta tajná ingredience? Voňavá skořice, která se do sladké kuchyně používá od nepaměti a každý dezert pozvedne do astronomické výšky. Pokud se skořice do receptu zcela nehodí, třeba ke koláči se zahradními bobulemi, nahraďte ji v receptu citronovou nebo pomerančovou kůrou.

Lék z cejlonských dálek

Skořice není jen známé voňavé koření, ale také přírodní lék na spoustu neduhů. Je plná prospěšných látek, vitaminů a minerálů. Působí proti virům, bakteriím a plísním. Je považována za přírodní antibiotikum. Kromě toho má velmi blahodárný vliv na zažívání. Ulevuje při průjmech a zbavuje plynatosti. Kromě střev drží v kondici i srdce a krevní oběh. Při nachlazení vám zase pomůže s odkašláváním. Pomáhá i těm, kteří chtějí hubnout. Pravidelná konzumace má na redukci váhy velmi pozitivní efekt.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, bakingamoment.com, living.iprima.cz