Topinky smažené v oleji, zvlášť pokud je konzumujete příliš často, nejsou pro organismus zcela ideální. Zaručené rady některých kuchařů a triky, aby topinky smažené na sádle nebo oleji tuk nenasákly, se většinou míjí účinkem, a vy při konzumaci pár kousků do sebe dostanete porci tuku, kterou byste měli mít ideálně na celý den.

Samozřejmě pokud si je dopřejete jen občas a jinak dodržujete ukázkový jídelníček, výčitky svědomí mít asi nemusíte. Ale ruku na srdce, kdo v případě chutných topinek zůstane jen u jednoho malého kousku? Přepálený tuk není nic zdravého, může být příčinou spousty nemocí, které se časem na našem organismu projeví. Ušetřete své zdraví a zkuste příště topinky trochu jinak.

Na sucho jsou topinky stejně dobré

Topinky opečené na sucho jsou stejně dobré, ale výrazně méně kalorické, tudíž si k nim můžete dopřát nějakou lahodnou pomazánku. I tady byste ale měli dodržet určitá pravidla. Není dobré topinky přepalovat. Během doby, kdy pečivo mění barvu na tmavou, vzniká akrylamid - látka, která může u některých jedinců zapříčinit vznik rakoviny. Opékejte tedy pečivo jen dozlatova. A neplatí to jen u pečiva! Vlastně u všech potravin, které tepelně upravujete. Zdravější topinky můžete připravit v troubě. Taková příprava se hodí, pokud potřebujete nasytit více lidí. Pokud vás honí mlsná a chcete si dopřát topinky jen vy, menší množství pečiva zvládne opéct i toustovač.

Další možností je použití mikrovlnné trouby. Podívejte se na video, jak na to:

Zdroj: Youtube

Plátky chleba mírně potřete nebo pokapejte olejem a dejte do mikrovlnné trouby na program gril na několik minut. Pak chleba otočte a postup opakujte. Jakmile jsou topinky hotové, potřete je česnekem, můžete posolit a přidat sušené bylinky.

Pomazánka, nebo máslo

Pečení topinek nasucho má hned několik výhod. Jednou z nich jsou i lahodné chuťové variace, které z nich můžete vytvořit. Když je neosmažíte ve vrstvě rozpáleného tuku, budete si moci dopřát i nějakou lahodnou náplň, přesto se nebude jednat o kalorickou bombu. Pokud navíc zvolíte ještě celozrnné pečivo, máte nakročeno i ke zdravému hlavnímu jídlu. Tuk, který ušetříte pečením, můžete na topinku namazat. Připravte si třeba lahodné bylinkové máslo, které je nabité blahodárnými účinky bylin. Na topinku si můžete připravit i ztracené vejce či tvarohovou vaječnou pomazánku. Když k nim přidáte ještě trochu salátu, zažívání a zdraví vám rozhodně poděkují.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.toprecepty.cz, www.vimcojim.cz