Zdroje: freshiprima.cz, idnes.cz, recepty.eu

Pod slovem topinka si většina z nás představí nezdravý osmažený chleba, ze kterého kapou přebytky oleje. Přitom lze z chleba připravit zdravou a chutnou verzi této oblíbené pochoutky.

Dosáhnout dozlatova opečeného chleba můžete snadno i v grilu či troubě a vynechat tak zbytečný tuk.

Vyzkoušejte variantu topinky podle Zdeňka Pohlreicha, která je jednoduchá a nehrozí vám po ní žlučníkový záchvat. "Když v jedné hospodě na Mallorce můžou servírovat jen chleba se šunkou a nic jiného a každý den tam na to přijede 250 lidí, bude to pro nás taky tak dobrý," láká známý šéfkuchař na svěží recept.

Topinka s česnekem a španělskou šunkou

Ingredience:

* Chléb

* olivový olej

* česnek

* 1 rajče

* sůl

* pepř

* španělská šunka

Postup

Postup na vyhlášenou španělskou topinku je velice jednoduchý. Plátky chleba potřete olivovým olejem a nechte opéct dozlatova na grilu či v troubě.

Mezitím si nastrouhejte rajče bez slupky. Když použijete struhadlo, zůstane vám slupka automaticky v ruce, není tedy potřeba jej loupat. Vzniklou směs osolte a opepřete.

Ogrilovaný chléb potřete nejprve česnekem, můžete buď klasicky vzít stroužek a přejet s ním celý krajíc, nebo si dejte česnek do lisu a pokryjte ním povrch vaší topinky. Na to přidejte rajčatovou směs a navrch štědrou porci španělské šunky.

Jako skvělá ozdoba poslouží rukola, která navíc zvýrazní svěží chuť šunky.

Související články