Zdroje: freshiprima.cz, idnes.cz, recepty.eu
Pod slovem topinka si většina z nás představí nezdravý osmažený chleba, ze kterého kapou přebytky oleje. Přitom lze z chleba připravit zdravou a chutnou verzi této oblíbené pochoutky.
Dosáhnout dozlatova opečeného chleba můžete snadno i v grilu či troubě a vynechat tak zbytečný tuk.
Vyzkoušejte variantu topinky podle Zdeňka Pohlreicha, která je jednoduchá a nehrozí vám po ní žlučníkový záchvat. "Když v jedné hospodě na Mallorce můžou servírovat jen chleba se šunkou a nic jiného a každý den tam na to přijede 250 lidí, bude to pro nás taky tak dobrý," láká známý šéfkuchař na svěží recept.
Topinka s česnekem a španělskou šunkou
Ingredience:
* Chléb
* olivový olej
* česnek
* 1 rajče
* sůl
* pepř
* španělská šunka
Postup
Postup na vyhlášenou španělskou topinku je velice jednoduchý. Plátky chleba potřete olivovým olejem a nechte opéct dozlatova na grilu či v troubě.
Mezitím si nastrouhejte rajče bez slupky. Když použijete struhadlo, zůstane vám slupka automaticky v ruce, není tedy potřeba jej loupat. Vzniklou směs osolte a opepřete.
Ogrilovaný chléb potřete nejprve česnekem, můžete buď klasicky vzít stroužek a přejet s ním celý krajíc, nebo si dejte česnek do lisu a pokryjte ním povrch vaší topinky. Na to přidejte rajčatovou směs a navrch štědrou porci španělské šunky.
Jako skvělá ozdoba poslouží rukola, která navíc zvýrazní svěží chuť šunky.