obrázek z archivu ireceptar.cz

Toskánská cibulačka, rizolety s houbami a jiné italské recepty

Kdo by neznal italské makarony, které ovšem do Evropy přivezl cestovatel Marco Polo, či špagety, rajčata, kečupy, pizzu, výborné saláty či skvělé zmrzliny? Ovšem typickým „maminkovským“ italským jídlem jsou gnocchi, neboli noky.

Noky v italské kuchyni představují totéž co v české bramborové knedlíky. Tradice velí podávat gnocchi každý čtvrtek a tento zvyk mnoho italských domácností i restaurací dodržuje dodnes.

Verzí je mnoho, v každém případě však není zcela jednoduché vytvořit ze tří surovin lasturky tak nadýchané, aby se jakoby vznášely nad talířem. O italských hospodyních, které to dokážou, se říká, že právě složily kuchařskou maturitu.

Gnocchi s pestem a brokolicí

Potřebujeme 

  • 500 g moučných brambor
  • 2 lžíce piniových semínek
  • jemně strouhaný parmazán (3 lžíce + na posyp)
  • 1 stroužek česneku
  • 50 ml olivového oleje
  • svazek čerstvé (nebo krabičku mražené) bazalky
  • sůl a pepř
  • 250–300 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 400 g brokolice

gnocchi s pestem a brokolicígnocchi s pestem a brokolicíAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to 

Brambory uvaříme ve slupce. Zatímco se vaří, připravíme pesto: Na hustou omáčku rozmixujeme piniová semínka, 3 lžíce parmazánu, česnek, olivový olej, bazalku, sůl a pepř.

Teplé brambory oloupeme, prolisujeme a zpracujeme s hladkou moukou, vejcem a solí na těsto. Z těsta tvoříme asi jako palec tenké válečky, které nakrájíme na 4−5centimetrové kousky.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Pracujeme rychle, těsto stáním řídne.

Každý noček vyválíme v mouce, mezi palcem a malíčkem jej mírně prohneme a z jedné strany na něj obtiskneme obrácenou vidličku, abychom vytvořili drážky, ve kterých lépe ulpí omáčka.

Takto připravené gnocchi postupně vkládáme do hrnce vroucí osolené vody − každý vaříme 2 minuty.

Zároveň krátce povaříme doměkka rozebranou brokolici.

Uvařené scezené gnocchi promícháme s pestem a scezenou brokolicí. Podáváme je posypané strouhaným parmazánem.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Smažené rizolety plněné houbami

Potřebujeme

  • 100 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 250 ml mléka
  • sůl

na náplň

  • 200 g očištěných hub (žampiony, různé druhy včetně hřibovitých, bedel…)
  • 20 g cibule
  • 10 g petrželky
  • 60 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • 125 ml vývaru připraveného z kostky masoxu
  • sůl
  • trošku mletého pepře

na obal

  • hladkou mouku
  • vejce
  • strouhanku
  • sádlo nebo olej na smažení

smažené rizolety plněné houbamismažené rizolety plněné houbamiAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to

Z vejce, žloutku, mouky, mléka a soli dobře umícháme těstíčko. V pánvi na rozehřátém sádle upečeme z těstíčka po obou stranách tenké palačinky a necháme je vychladnout.

V kastrolu na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a jemně rozsekanou petrželku, přidáme na kostičky nakrájené houby a dusíme doměkka. Když šťáva zhoustne, houby zaprášíme moukou, kterou osmahneme, houby pak podlijeme studeným vývarem, osolíme, opepříme a svaříme dohusta.

Palačinky potřeme vychladlou houbovou náplní, jejich kraje na dvou stranách trochu založíme, poté palačinky svineme, obalíme jako řízek a v rozehřátém tuku je osmažíme dorůžova.

Podáváme je s opékanými brambory, kečupem a hlávkovým nebo okurkovým salátem.

Jiří Mika, Karlovy Vary

Toskánská cibulačka

Potřebujeme 

  • 50 g šunky
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 4 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 850 ml vývaru
  • 4 krajíce italského chleba
  • 50 g másla
  • 75 g tvrdého sýra
  • sůl a mletý bílý pepř

Jak na to 

Šunku nakrájíme, orestujeme na oleji a dáme stranou.

Ve výpeku osmahneme kolečka nakrájené cibule s nasekaným česnekem, zalijeme vývarem a povaříme.

Chléb nakrájíme na kostky, nasucho opečeme, namažeme máslem a posypeme strouhaným sýrem.

Polévku osolíme, opepříme a před podáváním do ní vložíme šunku a chlebové kostky se sýrem.

Jaromír Broulík, Mikulášovice

Mozzarella s olivami

Potřebujeme 

  • 200 g mozzarelly
  • 2 rajčata
  • 200 g vypeckovaných oliv z konzervy
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • 1 bagetu
  • 2 lžíce mražené bazalky
  • 1 lžičku tymiánu
  • parmskou šunku

mozzarella s olivamimozzarella s olivamiAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to 

Do misky nakrájíme mozzarellu a rajčata, přidáme olivy, osolíme, opepříme a zakapeme citronovou šťávou, lžící olivového oleje a lehce promícháme.

Bagetu nakrájíme jako na plátky, které nedokrojíme. Smícháme mraženou bazalku s tymiánem, 2 až 3 lžícemi olivového oleje, solí a pepřem.

Pastu vetřeme mezi jednotlivé plátky, do každého zářezu vložíme tenký plátek parmské šunky.

Bagetu zabalíme do alobalu a zapečeme v troubě.

Vladimír Doubrava, Olomouc

Italské rösti v zeleném

Potřebujeme 

  • 1 lžíci sekané natě petržele
  • 100 g salátu radichio
  • 200 g řapíkatého celeru
  • 2 vaničky řeřichy
  • 80 g strouhaného parmazánu
  • 0,8 až 1 kg brambor
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžíci řepkového oleje
  • špetku strouhaného muškátového oříšku
  • čerstvě mletého černého pepře
  • sůl

Jak na to 

Brambory oloupeme a nastrouháme do větší mísy, přidáme parmazán a řeřichu. Přidáme muškátový oříšek, opepříme, osolíme a promícháme. Na pánvi rozehřejeme trošku oleje a malou naběračkou nalijeme část bramborové směsi, kterou rozetřeme na placku a opečeme z obou stran dozlatova – stejným způsobem zpracujeme zbytek bramborové směsi. Placky rösti klademe na ubrousky, aby vsákly přebytečný tuk. Celer a salát omyjeme, nakrájíme na proužky a vložíme do mísy, kde je opepříme, osolíme, zalijeme řepkovým olejem a nakonec vmícháme jemně nasekanou petrželku. Rösti podáváme se salátem, do kterého můžeme přidat i nakrájené rajče nebo okurku.

Jaroslava Bulíčková, Borohrádek

Ďábelská treska

Potřebujeme 

  • 1 kg tresky
  • 1 lžičku hořčice
  • 1/2 lžičky pepře
  • 2 zelené papriky
  • 1 lžíci petrželky
  • 1 lžičku dobromysli
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 citron
  • sůl

ďábelská treskaďábelská treskaAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to 

Tresku vložíme do olejem vymazaného pekáče, osolíme, opepříme, pokapeme citronem, potřeme hořčicí, posypeme nasekanou petrželkou, dobromyslí a nakrájenou paprikou.

Rybu nakonec posypeme strouhankou, poklademe vločkami másla a upečeme ve vyhřáté troubě.

Milena Novotná, Olešnice

Toskánské olivy Mucchi

Potřebujeme 

  • černé olivy (i s peckami, možno i míchané, jsou–li ve slaném nálevu, omyjeme je)
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 2 čerstvé čili papričky
  • 3 až 4 stroužky česneku
  • 2 větvičky tymiánu
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • 2 až 3 lístky čerstvé bazalky
  • olivový olej

Jak na to 

Zázvor nakrájíme na tenké plátky, čili papričky odjádříme a najemno nasekáme, česnek nakrájíme na proužky.

Všechny ingredience kromě oliv prohřejeme v pánvi na oleji asi při 60 až 80 °C (nesmí se smažit!), aby koření pustilo silice. Směs necháme vychladnout a přidáme do ní olivy, které se ve směsi nesmí koupat, spíš se jen mírně obalí. Uložíme je do mísy (kamenina, porcelán) a zakryjeme fólií.

Po třech dnech v lednici jsou toskánské olivy hotové.

Vojtěch Lindaur, Praha

Roštěnky à la Madrigal

Potřebujeme 

  • 4 roštěnky
  • 750 g rajčat
  • olivový olej
  • sůl
  • oregano (čerstvé nebo sušené)
  • hladkou mouku

Jak na to 

Roštěnky naklepeme, odstraníme tučné části a šlachy, potřeme olivovým olejem a oreganem a necháme v chladu odležet do druhého dne.

Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme.

Roštěnky poprášíme hladkou moukou, osmažíme je na olivovém oleji v litinové nádobě, teprve poté osolíme. Přidáme rajčata, oregano, rajčata osolíme, aby pustila šťávu a asi hodinu vše dusíme.

Podáváme se špagetami a zeleninovým salátem.

Jiřina Pouzarová, Telč

Foto Jiří Poláček