K české vánoční klasice patří pracny.
Zdroj: Natasha Breen / Shutterstock.com

Oblíbená vánoční klasika - na pracny potřebujete formičky

Formičky na cukroví zvané nejčastěji jen krátce pracny, se po léta v našich domácnostech používají stejné. Není divu, že nejen chuť, ale i podoba tohoto cukroví v nás vyvolává milé zpomínky. Ať už jim říkáte pracny, pracky nebo třeba medvědí tlapky. 

  • 360 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 250 g cukru
  • 120 g mletých ořechů
  • 1 vejce
  • citronovou kůru
  • 3 tlučené hřebíčky
  • 1 lžičku mleté skořice
  • mouku na vál
  • tuk na vymazání formiček
  • moučkový a vanilkový cukr na obalování

Na přípravu pracen potřebujeme formičky.

Na válu zpracujeme prosátou mouku se změklým máslem, cukrem, ořechy, vejcem, nastrouhanou kůrou z dobře omytého citronu, s roztlučenými hřebíčky a skořicí.

Tip redakce: Oblíbenou tmavou variantou jsou kakaové pracny — do těsta přidáme 50 g kakaa.

Formičky dobře vymažeme tukem. Z těsta odkrajujeme kousky a vtlačujeme je v tenké vrstvě do formiček.

Pracnám někdo říká i pracky nebo medvědí tlapky.

Vložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě při 190 až 220 °C, viz teploty pečení drobného cukroví s vyšším obsahem tuku, zhruba 10 minut. Záleží na velikosti pracen, výkonu trouby i našich zkušenostech. Je dobré si najít svou nejvhodnější kombinaci teploty a délky pečení.

Upečené pracny vyklopíme na vál a ihned pocukrujeme směsí moučkového a vanilkového cukru.

Akční letáky