Legenda o vzniku vanilkových rohlíčků

Přestože existuje víc historek a legend o původu vanilkových rohlíčků, celkem jisto je, že všechny směřují do Rakouska, resp. do rakouské části bývalého Rakouska-Uherska. A nejspíše se poprvé objevily v samotné Vídni. Tvar rohlíčků podle legendy pochází z dob, kdy vídeňští pekaři oslavovali osvobození od Turků a tak začali péci pečivo ve tvaru půlměsíce z tureckých vlajek. Nejprve z kynutého těsta (odtud zahnuté rohlíky a croissanty), a posléze i z těsta křehkého.

Nejstarší recept na vanilkové rohlíčky

Kdy se začaly péci tyto křehké rohlíčky, to není tak docela jasné. Údajně nejstarší zaznamenaný recept pochází z roku 1911 z kuchařky „Für Anfängerinnen und praktische Köche“. Vanillekipferl, jak se jmenují v Rakousku i Německu, se pečou z křehkého těsta obsahujícího máslo, mleté mandle (někde se místo nich používají i lískové či vlašské ořechy), mouku a cukr.

Původní vanilkové rohlíčky neobsahují vejce – jsou tak mnohem křehčí. S těstem se však obtížněji pracuje, proto se časem v některých receptech začal objevovat i vaječný žloutek, případně dokonce celé vejce. Takové rohlíčky je sice snazší vytvarovat, ztratí tím ale onu typickou, na jazyku se rozplývající křehkost. Ještě horké rohlíčky se hned po upečení obalují v cukru aromatizovaném vanilkovým luskem, což jim dává nezaměnitelnou vůni.

Vanilkové rohlíčky z mandlí – Vanillekipferl

Těsto:

  • hladká mouka 250 g
  • máslo 210 g
  • sůl špetka
  • jemně umleté mandle 100 g
  • moučkový cukr ovoněný vanilkou 100 g

Na obalení:

  • moučkový cukr
  • polovina vanilkového lusku

Smícháme mouku, mleté mandle, cukr a sůl. Studené máslo nastrouháme na jemném struhadle a zapracujeme do moučného základu tak, aby vzniklo hladké těsto. Nepropracováváme ho však příliš dlouho, aby se máslo zbytečně nezahřálo a nezačalo se vsakovat do mouky, rohlíčky by potom nebyly tak jemné.

Hotové těsto zabalíme do potravinové folie a dáme alespoň na hodinu do lednice odležet.

Z odpočatého těsta odkrojíme vždy kus, který budeme zpracovávat (zbylé těsto necháváme v lednici, aby zbytečně nezteplalo), vyválíme z něj váleček tloušťky 3 cm, odkrajujeme 1 cm silné plátky a ty vytvarujeme rukama do rohlíčků. Skládáme je na plech pokrytý papírem na pečení.

Pečeme při 170 oC asi 12 minut (je třeba hlídat, aby se rohlíčky nespálily, musí začít jen lehce růžovět).

Mezitím smícháme v mixéru moučkový cukr se dření vyškrábnutou špičkou nože z vanilkového lusku a cukr s vanilkou promixujeme, aby se v něm vanilka dobře rozptýlila. Zbylé části lusku můžeme poté ponechat v dóze s cukrem, postupně ho také vanilkově navoní.

Horké rohlíčky opatrně obalujeme ve vanilkovém cukru. Můžeme je také naskládat na mřížku a vanilkovým cukrem přes sítko poprášit.