Klasický trdelník je sám o sobě totiž poměrně náročný na přípravu. Kynuté těsto se musí rozválet na pruhy, pak omotat na dřevěné nebo kovové válce a opékat nad žárem dřevěného uhlí. Během pečení se potírá mlékem a jakmile získá krásnou žlutooranžovou barvu, musí se z válce stáhnout a obaluje se v cukru a v jiných ingrediencích.

Z Rumunska až k nám

Trdelník už nyní koupíte na každém rohu v každém větším českém turisty oblíbeném městě, hlavní město Praha v prodeji trdelníku hraje prim. Turisty stánky lákají na český tradiční moučník, který ovšem v naší kotlině rozhodně světlo světa jako první nespatřil. Pochází z dnešního Rumunska, konkrétně z regionu, které bylo známé jako Sedmihradsko. Odtud se pak trdelník rozšířil po celé Evropě, naši zemi nevyjímaje. Jméno získal tento moučník podle dřevěného válce, nazývaného „trdlo” a poprvé se o něm zmiňují naše kuchařky až ve druhé polovině 19. století, do našich končin přišel však o několik století dříve. Stal se velice oblíbeným zákuskem, protože se pro jeho opékání využívaly vyhasínající uhlíky po pečení masa na rožni.

Související články

Trdelník na plech

Suroviny:

  • 450 g polohrubé mouky
  • 35 g droždí
  • 7 lžic krupicového cukru
  • 250 ml mléka
  • 3 žloutky
  • špetku soli
  • 3 lžíce rumu
  • 3 lžíce másla
  • bílek na potření
  • 220 g nasekaných ořechů na posypání

Postup:

  • Mouku prosijte do mísy a do středu udělejte důlek. Do něj rozdrobte droždí a přidejte lžičku cukru. Zalijte polovinou vlažného mléka a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Pak přidejte zbylé vlažné mléko, žloutky, špetku soli, rum a rozehřáté máslo a vše zpracujte na řidší těsto, které nechte na teplém místě nakynout.
  • Následně ho znovu propracujte a rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Nechejte ještě chvíli kynout a pak potřete bílkem. Na závěr posypte vyšší vrstvou ořechů.
  • Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut. Vyjměte z trouby a ještě horký moučník posypte zbylým cukrem. Po vychladnutí nakrájejte na řezy a podávejte.

Zdroje: TopRecepty.cz, wikipedia.org