Třešňová bublanina podle Ivety Fabešové.
Zdroj: Profimedia

Bublanina s třešněmi podle Ivety Fabešové: Jednoduchá a nadýchaná jak obláček

Co upéct z třešní? Jednoznačně bublaninu, to je prostě klasika. Vyzkoušejte tentokrát francouzskou verzi tohoto nadýchaného moučníku. Je neskutečně snadná a rychlá.

Bublanina po francouzsku, to je clafoutis, oblíbený nadýchaný letní dezert, který pochází z oblasti Limousin a připravoval se už ve druhé polovině 19. století. Správně se do tohoto moučníku mají dávat třešně i s peckami, protože se z nich během pečení uvolňuje látka zvaná amygdalin, dávající clafoutisu typickou příchuť. Francouzská verze bublaniny je mnohem vláčnější a podává se teplá, posypaná cukrem nebo ozdobená vyšlehanou smetanou.

Třešňové clafoutis

V receptu na francouzskou bublaninu podle Ivety Fabešové je použita mandlová mouka, na vysypání zase drcené mandle. To dodává moučníku velmi jemnou a vláčnou chuť. Formu však můžete vysypat místo mandlí třeba třtinovým cukrem. 

clafoutis, třešně, bublanina Třešňovou bublaninu podávejte teplou nebo vlažnou. Zdroj: Shutterstock

Suroviny:

  • 2 vejce
  • 100 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 300 g crėme fraîche 
  • 100 g mandlové mouky
  • 30 hladké mouky
  • máslo na vymazání formy
  • drcené mandle nebo třtinový cukr na vysypání formy
  • 500 g třešní

  clafoutis, pečení, těsto Můžete postupovat i tak, že těsto na bublaninu rozdělíte na poloviny. První nalijte do formy, přidejte třešně a zbytkem ovoce zalijte. Zdroj: Shutterstock

Postup:

  • Vejce prošlehejte s cukrem a špetkou soli. Zašlehejte crėme fraîche a na závěr přijdete mandlovou i hladkou mouku. Pečlivě promíchejte.
  • Formu vymažte máslem a vysypte mandlemi, případně třtinovým cukrem.
  • Těsto vylijte do formy a posypte třešněmi. Pečte v troubě vyhřáté na 165 °C asi 25 minut dozlatova. Poté vyjměte z trouby, nechte mírně vychladnout a podávejte. 

 

Zdroje: fresh.iprima.czwww.tastejourney.cz

 

 

Akční letáky