Menu

Třešňové taštičkyZamražené třešněLetní sýrový salátSvíčková s třešňovou omáčkouKlobásky s dušenými třešněmiLehký závin s ovocemTřešňová žemlovkaTřešňová pochoutka

Letní sýrový salát

  • 150 g třešní
  • 150 g sýra oštěpku
  • 150 g sýra nivy
  • 150 g cukrového hrášku
  • několik listů ledového salátu

Třešně vypeckujeme, sýry nakrájíme na kousky, listy salátu a lusky opereme a také nakrájíme na kousky. Vše promícháme v míse, necháme hodinu rozležet při pokojové teplotě a můžeme podávat. Tento salát překvapí neobvyklou chutí.

Jarmila Vlková, Horažďovice

Třešňové taštičky

  • 400 g třešní
  • sáček bramborových knedlíků v prášku
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1/4 lžičky mleté vanilky
  • 1 žloutek
  • 1—2 lžíce moučkového cukru
  • na dochucení na talíři máslo, cukr a tvrdý tvaroh

Třešně vypeckujeme.

Tvaroh utřeme se žloutkem, vanilkou a moučkovým cukrem.

Bramborové těsto připravíme podle návodu, tence je rozválíme na pomoučněném válu, vykrájíme z něj kolečka o průměru asi 14 cm, do středu každého dáme lžičku tvarohu, třešně, těsto přehneme přes náplň a okraje pevně přimáčkneme. Okraje taštiček můžeme potřít bílkem, aby se lépe slepily.

Připravené taštičky vložíme do vroucí vody a vaříme je asi 5 minut. Vybereme je děrovanou naběračkou, rozdělíme na talíře, posypeme jemně nastrouhaným tvarohem nebo rozdrobeným hrudkovitým tvarohem, cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.

Vladimír Jirkovský, Brno

Lehký závin s ovocem

  • 1 balení lístkového těsta
  • 400 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 2 lžičky moučkového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • 1 pudink (kokosový či vanilkový)
  • 1 lžička rumové tresti
  • 250 g letního ovoce (třešně, jahody, borůvky, maliny)
  • mandlové lupínky nebo strouhaný kokos
  • 1 žloutek na potření

Lístkové těsto rozválíme na dva pláty.

Tvaroh rozmícháme s cukrem, vejcem, rumovou trestí a pudinkovým práškem.

Oba pláty lístkového těsta posypeme kokosem nebo mandlemi, na ně rozetřeme tvarohovou směs a pokryjeme ji očištěným a nakrájeným ovocem (třešně vypeckujeme). Náplň opět posypeme kokosem (mandlemi) a zavineme ji do těsta.

Závin propícháme vidličkou, aby při pečení mohla z náplně unikat pára, potřeme jej žloutkem a pečeme 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

Luboš Dupač, Nesvačily

Třešňová žemlovka

  • 6 housek
  • 300 ml mléka
  • sůl
  • 50 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilinového cukru
  • 2 vejce
  • 40 g třešní
  • máslo na přelití

Housky nakrájíme na plátky, zalijeme teplým mlékem, ve kterém jsme rozmíchali moučkový a vanilinový cukr. Přidáme špetku soli, vejce a necháme housky, aby nasákly.

Do vymazané a strouhankou vysypané ohnivzdorné misky vložíme polovinu housek, posypeme je omytými a vypeckovanými třešněmi, zakryjeme je druhou polovinou housek, přelijeme rozpuštěným máslem a žemlovku upečeme v dobře vyhřáté troubě. Upečenou žemlovku posypeme moučkovým cukrem.

Iveta Antalovová, Banská Bystrica

Třešňová pochoutka

  • 500 ml mléka
  • 1 balíček vanilinového cukru
  • 80 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 250 g vypeckovaných třešní
  • piškoty
  • rybízová marmeláda

V mixeru s mlékem mixujeme dvě minuty oba cukry, žloutky a třešně.

Skleněnou misku vyložíme piškoty spojenými rybízovou marmeládou, zalijeme je třešňovým mlékem, ozdobíme sněhem ušlehaným z bílků, celými třešněmi a podáváme vychlazené.

Vladimír Dropčo–Člupko, Banská Bystrica

Klobásky s dušenými třešněmi

  • 900 g vypeckovaných třešní
  • 800 g syrových vepřových klobásek
  • 1 cibule
  • 2 lžíce medu
  • 50 ml olivového oleje
  • 250 ml červeného vína
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžička mletého pepře
  • vždy špetka zázvoru, hřebíčku a soli
  • cukr
  • olej na opečení klobásek

V kastrolu na oleji zesklovatíme jemně nakrájenou cibuli, zalijeme ji medem rozmíchaným ve víně a směs svaříme asi na třetinu původního množství. Pak do ní přidáme třešně, hořčici, pepř, hřebíček, zázvor a sůl, podle zralosti třešní ji osladíme, dobře promícháme a pod pokličkou ji dusíme do zhoustnutí.

Mezitím klobásky stočíme do věnečku, spíchneme je špejlí a z obou stran je opečeme na oleji. Pak je přeložíme na plech a necháme je 15 minut dojít v troubě vyhřáté jen na 130 °C.

Dušené třešně naservírujeme na talíře, přidáme k nim klobásky a podáváme je s jen lehce osolenou a jíškou nezahuštěnou dušenou čočkou.

Ivan Veselý, Žebrák

Svíčková s třešňovou omáčkou

  • 4 plátky hovězí svíčkové
  • 150 g vypeckovaných třešní
  • 100 ml červeného vína
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce sladké sójové omáčky
  • 1 lžička škrobové moučky
  • 1 lžička cukru
  • olej
  • koření na steaky
  • sůl

Vypeckované třešně zalijeme červeným vínem, octem a sójovou omáčkou a necháme je marinovat.

Plátky masa naklepeme hranou ruky a z obou stran je prudce opečeme na rozpáleném oleji. Pak je osolíme, ochutíme kořením na steaky a pečeme na mírném ohni tak dlouho, aby byly propečené podle naší chuti. Hotové maso vyjmeme a uchováváme horké.

Do pánve s vypečenou šťávou vlijeme marinované třešně i s tekutinou, omáčku zprudka přivedeme k varu a podle chuti ji osladíme a přisolíme. Přidáme škrobovou moučku rozmíchanou v trošce vína a omáčku ještě asi 2 minuty za stálého míchání povaříme.

Plátky masa na talíři přelijeme omáčkou a ihned podáváme. Vhodnou přílohou jsou americké brambory.

Jarmila Vlková, Horažďovice

Zamrazené třešně

Plody vypeckuji a v sáčku na zamrazování je dám do mrazáku. Kdykoli je pak mohu nasypat na misku, hodinu počkat a pak už si jen pochutnávat na čerstvých třešních.

Jitka Marková, Kunštát

Foto Jiří Poláček a Shutterstock