Na pomalé pečení se hodí i vepřové ramínko.

Nejlepší domácí hamburger s trhaným masem v briošce

Připravit šťavnaté a rozpadající se maso v domácí bulce nebo briošce zvládne s minimem úsilí každý, když ho nechá pomalu péct v troubě klidně i přes noc. Během té doby si hravě dokážete upéct vláčné hamburgerové briošky a připravit náplň. Bez zbytečných komplikací stačí přidat kousek salátu, majonézu a červenou cibuli a ukázkový domácí burger je na stole.

Trhané vepřové maso (pulled pork meat)

Klíčem je pomalé pečení a alobalem zakrytá nádoba.Klíčem je pomalé pečení a alobalem zakrytá nádoba.Autor: stockcreations / Shutterstock.com

Na cca 4 porce:

  • 800 g vepřové plece
  • 3 lžíce oleje
  • 6 polévkových lžic rajského protlaku (malá konzerva)
  • 3 stroužky česneku (najemno) 
  • 1 chilli paprička (bez semen, nakrájená najemno)
  • 3 lžíce jablečného/vinného octa
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce worcesterové omáčky
  • 1 lžička třtinového cukru
  • ¼ lžičky mořské soli

Maso si necháme před samotným pečením aspoň dvě hodiny při pokojové teplotě. Ingredience na omáčku smícháme a část vetřeme do očištěného masa ze všech stran. Maso můžeme stáhnout provázkem, aby drželo tvar a rovnoměrně se propeklo. Troubu předehřejeme na 80 °C. Maso vložíme do pekáče, přikryjeme alobalem a pozvolna pečeme 8 hodin, nejlépe přes noc. Během této doby troubu ani jednou neotevíráme, aby vydržela stabilní teplota i vlhkost. Maso nemusíme podlévat, pustí dost šťávy i díky marinádě. Po uplynulé době teplotu v troubě zvýšíme na 150 °C. Maso průběžně potíráme marinádou a pečeme odkryté další 2 až 3 hodiny. Upečené maso pomocí vidličky natrháme na proužky a promícháme se zbylou marinádou. (Maso natrháme teplé, i pokud jej chceme znovu ohřívat později. Zchladlé stáhne svou strukturu.)

Hamburgerové briošky  

Na cca 10 briošek: 

Briošky neboli housky zvládnete upéct i doma.Briošky neboli housky zvládnete upéct i doma.Autor: Elena Veselova / Shutterstock.com

  • 275 g hladké mouky
  • 170 ml vlažné vody
  • 20 ml oleje
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1,5 lžičky cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce

V míse si smícháme mouku se solí. V další misce si rozdrobíme droždí, přidáme cukr, mačkáme lžičkou o strany misky a tím droždí zkapalní. K droždí kápneme trochu vody, zhruba 5 až 10 mililitrů. Do zbytku vody přilijeme olej a půlku rozšlehaného vejce. Druhou část vejce si necháme na potření. Mouku, droždí a tekutou složku vložíme do mísy a vařečkou smícháme. Pokračujeme 3 až 4 minuty, těsto musí být hladké a odlepovat se lehce od stěn.

Těsto vyklopíme na moukou poprášenou desku, má lepivou konzistenci, jemně ho poprášíme svrchu a dlaněmi ho propracujeme a dáme kynout do čisté mísy přikryté utěrkou na necelou hodinu (zdvojnásobí svůj objem). Vyklopíme na poprášenou desku a rozkrojíme na čtyři kusy, které dobře prohněteme a vyválíme do kulatého tvaru, nahoře stáhneme těsto, jako kdyby to byl měšec, a tou stranou položíme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme pod utěrkou na plechu ještě aspoň čtvrt hodiny kynout. Pomašlujeme rozšlehaným vejcem a pečeme 13 až 15 minut v troubě předehřáté na 200 °C dozlatova.

Akční letáky