Ať už zvolíte schůdnou německou Stollen neboli štólu, řecký postní koláč Spanakopita nebo britské šťavnaté jehněčí kotletky v bylinkové krustě, o těchto svátcích si přijdou chuťové buňky na své.

Německá tvarohová štóla s marcipánem

Co budete potřebovat?

  • 500 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 250 g tučného tvarohu
  • 3 polévkové lžíce rumu
  • 250 g másla, změklého
  • 150 g rozinek
  • 100 g barevného kandovaného ovoce
  • 1 lžíce strouhané kůry z biocitronu
  • 100 g nasekaných oloupaných mandlí
  • 150 g marcipánu


Na potření:

  • 70–100 g rozpuštěného másla
  • 120–150 g moučkového cukru

Jak na to?

  1. Do velké mísy prosejeme mouku s kypřicím práškem a promícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem.
  2. V další míse smícháme změklé máslo, vejce, tvaroh se špetkou soli a rum.
  3. Tekutou služku přidáme do velké mísy k suché a vytvoříme hladké těsto.
  4. Do těsta přidáme kandované ovoce dle chuti, citronovou kůru a mandle.
  5. Těsto přikryjeme suchou utěrkou a necháme při pokojové teplotě alespoň 30 minut odpočívat.
  6. Z těsta vyválíme obdélník, do jehož středu položíme marcipánový váleček. Přes něj přeložíme delší stranu těsta a druhou přitlačíme navrch tak, aby vznikla vlna.
  7. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 °C 40 minut.
  8. Po upečení štólu postupně potíráme rozpuštěným máslem, aby se vždy jednotlivá vrstva dobře vsákla. Následně ji posypeme moučkovým cukrem, který se bude nejprve vpíjet do másla, až vytvoří na povrchu typickou suchou vrstvu.
  9. Takto upečenou štólu nechte řádně uležet v alobalu v chladné spíži nebo na balkoně

Řecký koláč se špenátem a fetou

Co budete potřebovat?

  • 450 g spařeného nasekaného špenátu
  • 1 svazek hladkolisté najemno nasekané petržele
  • 1 velká najemno nakrájená cibule
  • 2 stroužky utřeného česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 velká vejce
  • 300 g sýru feta
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • čerstvě namletý černý pepř dle chuti
  • 1 balení listového těsta + olivový olej na potření

Jak na to?

  1. Nejprve si v hrnci se silným dnem spaříme za stálého míchání špenát na menším množství vody. Slijeme, necháme okapat na sítku, jemně, ale důkladně rukou vymačkáme přebytečnou vodu.
  2. Špenát překrájíme na menší kusy a vložíme do mísy.
  3. Přidáme k němu všechny zbylé ingredience náplně – vejce, sýr, petržel, kopr, pepř, česnek, cibule – a promícháme, aby se vše dobře spojilo.
  4. Listové těsto si rozdělíme na dva kusy a rozválíme, aby bylo tenké pár milimetrů, jeden díl vložíme do zapékací obdélníkové mísy a přetáhneme přes okraje.
  5. Vlijeme náplň a přikryjeme druhým dílem rozváleného těsta. Okraje dobře zmáčkeneme, utěsníme.
  6. Vršek těsta potřeme olivovým olejem.
  7. Pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 180°C - tedy přibližně 45 minut.

Britské jehněčí kotletky v bylinkové krustě

Co budete potřebovat?

  • 2 kg jehněčího kotletu vcelku
  • 2 polévkové lžíce dijonské hořčice
  • 175 g jemné bílé strouhanky
  • menší svazek najemno nasekané hladkolisté petržele
  • malá hrst najemno nasekané máty
  • 5 větviček rozmarýnu (lístky také najemno nasekané)
  • 2 velké stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje

Jak na to?

  1. Nejprve si očistíme od šlach jehněčí kotlet. Potřeme lehkou vrstvou dijonské hořčice.
  2. V mixéru si promícháme strouhanku, jemně nasekanou petržel, mátu, rozmarýn s olivovým olejem a špetkou soli. Přidáme rovněž dva najemno nasekané stroužky česneku.
  3. Jehněčí kotlet položíme na plech s pečicím papírem a hmotu pevně přitiskáváme v tenčí vrstvě na maso.
  4. Vložíme do trouby rozpálené na 210°C v kombinaci horkého vzduchu a grilu, pečeme 12 minut. Poté necháme 7 minut odležet a můžeme porcovat a podávat jednotlivé kotletky. Ideální přílohou bude jemná bramborová kaše, případně dietnější baby brambory.