Zdroje: YouTube.com, recepty.cz, dvevtroube.blogspot.cz

Jestli je někdo, kdo se v kuchyni uměl opravdu dobře otáčet, pak to byly naše babičky. Pod jejich rukama vznikaly vynikající pokrmy a moučníky, přičemž postupy na jejich přípravu nebyly nijak složité. Babičky zkrátka věděly, po kterých ingrediencích sáhnout, aby se dopracovaly k těm nejlepším výsledkům. A slaďoučká tříbarevná buchta je toho dokonalým důkazem.

Legendární moučníky

V dnešní době, pod záplavou nejrůznějších cheesecaků, tiramisu a tartaletek, se často zapomíná na klasické české moučníky, které se na stolech pravidelně objevovaly před několika desítkami let. A řeč rozhodně není jen o bábovce, perníku anebo bublanině. Jednou z buchet, na kterou nedaly naše babičky dopustit, byl i klasický tříbarevný koláč s tvarohem.

Tříbarevný koláč

Takový koláč je tvořený z jedné kakaové vrstvy, tvarohové náplně a z vrchu jej překrývá klasický světlý korpus. Jde o ideální moučník k nedělní kávě, který nabízí rovnou tři chutě a je nádherně vláčný.

Podrobný postup najdete ve videu:

Zdroj: Youtube

Světlé těsto

V první řadě do mísy prosejte 200 gramů polohrubé mouky, přidejte 200 gramů cukru, 1 lžičku vanilkového cukru a 1/2 sáčku prášku do pečiva. Promíchejte a následně přidejte 5 lžic vody, 3 celá vejce a 200 mililitrů slunečnicového oleje. Vymíchejte v hladké těsto a dejte prozatím stranou.

Kakaové těsto

Kakaový korpus se připravuje z části podobně jako světlý. Počítejte však s tím, že bude kakaové těsto o poznání tužší než těsto světlé. Smíchejte společně 300 gramů polohrubé mouky, 100 gramů moučkového cukru, 25 gramů holandského kakaa a 1/2 sáčku prášku do pečiva. Pak přidejte 100 gramů změklého másla, 1 celé vejce a zhruba 7 lžic vody.

Tvarohová náplň

Příprava tvarohové náplně je nejjednodušší. Stačí smíchat 750 gramů plnotučného tvarohu se 100 gramy moučkového cukru, 2 celými vejci a 1 lžičkou vanilkové esence.

Kompletování koláče

Pečicí plech si vystelte pečicím papírem a na dno natlačte rovnoměrně kakaové těsto. To si případně můžete vyválet mezi dvěma kusy pečicího papíru a pak jej jen jednoduše do plechu vložit.

Následně na kakaové těsto nalijte tvarohovou náplň a stěrkou ji rovnoměrně rozetřete, aby pokrývala celý povrch kakaového těsta. Nakonec na tvaroh nalijte světlé těsto a rovněž jej rozetřete.

Takto připravený koláč vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte jej zhruba 45 minut. Po upečení nechte koláč zcela vychladnout a poprašte ho moučkovým cukrem. Vychutnávejte ideálně společně se šálkem horké kávy nebo čaje.

Související články