Těstoviny jsou jedním z nejoblíbenějších pokrmů na planetě. Jejich kolébkou je však Itálie. Nebo ne? Možná vás to překvapí, ale původ těstovin je velkou záhadou. Existují různé teorie o tom, jestli byly vynalezeny v Itálii, v Číně v podobě nudlí, nebo jestli je neobjevili Arabové. To se však asi nikdy nedozvíme. Proto je prozatím přenecháme Itálii, jelikož tam je dělají jednoznačně nejlépe. A na všechny způsoby. Plody moře, aglio olio, carbonara, arrabbiata, amatriciana a stovky dalších druhů, které jsou pýchou italského národa. Co dělat, abyste Italy při vaření těstovin nepřivedli do hrobu?

Video, jak můžete uvařit perfektní těstoviny, najdete na Youtube kanále Gordon Ramsay:

Zdroj: Youtube

Zákazy při vaření těstovin

Je všeobecně známo, že těstoviny by měly být takzvaně aldente. To znamená ne příliš měkké a rozvařené, a zároveň by se v nich mělo zachovat trochu jejich křupavosti. Najít tuto hranici je sice složité, ale s trochou tréninku to není zas taková věda. Další věc, kterou Italové berou jako zločin proti lidskosti a příčí se jim možná ještě více než ananas na pizze, jsou špagety s kečupem. To snad ani nepotřebuje vysvětlení. Pokud vaříte těstoviny a vidí vás u toho nějaký Ital, rozhodně je nelámejte v půli. Je dost možné, že by to daný Ital nemusel rozdýchat. Špagety se totiž zásadně stáčí. A co je ještě horší, když si dáváte v italské restauraci špagety, neproste o lžičky. Umění jíst špagety vidličkou je pro Italy posvátné.

Vychytávka na (ne)lepení špaget

Kulinářské hříchy máte za sebou, je na čase se přesunout k tomu, jak zařídit, aby se vám špagety nelepily k sobě. Italové používají olivový olej, ale vy můžete použít české řešení. A co jiného by to bylo než ocet a máslo. Stačí, když přidáte lžíci másla či octa do vody, kde se vám vaří těstoviny. Pak se k sobě nebudou lepit a budou se mnohem lépe nabírat při jídle. Především však budou mnohem lépe vypadat.

Související články

Zdroje: www.buitoni.it, www.apetitonline.cz