3. 9. 2009

Třikrát bezinky: povidla, šťáva, víno

Archeologické nálezy v kolových stavbách svědčí o tom, že povidla z černých bezinek si vařili již lidé pravěcí. Z plodů můžete připravit marmeládu, povidla, sirup, šťávu i víno či zdravotní likér. Usušené jsou dobré do zimních čajových směsí, kterým dodají barvu a mají posilující vlastnosti.

Bezinková povidla

Potřebujeme

0,5 kg cukru na 1 l šťávy.

Jak na to

  1. Zralé plody rozvaříme s vodou na kaši. 
  2. Vychladlé prolisujeme, přidáme cukr, želírovací prostředek a za stálého míchání svaříme do zhoustnutí.
  3. Povidly naplníme skleničky a sterilizujeme.

Zdravé černé bezinky

 

Šťáva z bezinek

Potřebujeme  

  • 1 l čistých, zralých plodů,
  • 0,5 litr vody,
  • 0,5 kg cukru,
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • rumovou tresť či trochu rumu

Jak na to

  1. Plody svaříme s vodou a procedíme.
  2. Přidáme cukr, chvilku povaříme, poté přidáme vanilku a rumovou chuť. 
  3. Šťávu je možné zajímavě dochutit lžící rozpuštěné instantní kávy, případně i jiným alkoholem.

Šťáva z bezinek

Bezinkové víno

Potřebujeme

  • 2 l zralých plodů bezu černého
  • 4 l převařené a vychladlé vody
  • 3 zrnka pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 hřebíčky
  • 2 kg cukru
  • 5 dkg kvasnic

Jak na to

  1. Plody přelijeme vodou, přidáme koření a vaříme půl hodiny.
  2. Odvar přecedíme přes plátýnko, vmícháme cukr a 10 minut povaříme.
  3. Zchladíme a do ještě vlažného roztoku vmícháme rozdrobené kvasnice (droždí).
  4. Necháme 24 hodin odstát, znovu dobře promícháme a opět necháme kvasit 24 hodin.
  5. Nápoj scedíme do pětilitrové sklenice, kterou pevně ovážeme celofánem a v teple necháme stát až do Vánoc, kdy víno stočíme do litrových láhví.

Víno je velmi lahodné, chutné a léčivé – používáme je zejména při bolestivých zánětech nervů, ischiasu, migréně a podobných obtížích.

Recepty zaslala Karolína Čížková ze Stěžer

Pro Receptář.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: osmpluspět = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Užívání povidel

(Ivan), 27. 9. 2010, 19:54

Bezinková povidla se hodí užívat při ischiasu, revmatismu, všech neuralgiích, bolestech mezižeberního svalu, ale například i při bolestech trojklaného nervu a bolestech hlavy. Doporučují se 3 až 4 lžíce denně , ale nejdéle po dobu dvou týdnů: Jestliže bolesti přetrvávají, je nutné se poradit s lékařem!

Šťáva

(VWPsQNuDb_zs2Z4Vj7aPZYTw), 24. 9. 2008, 11:54

Velice dobré a chutné. Štávu doporučuji ještě krátkou chvilku sterilovat, aby nezačala kvasit. Dobrou chut.

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS