Většina z nás se o Vánocích v kuchyni nezastaví. Je potřeba zabít kapra, oškrábat šupiny, udělat přípravu na salát… Prostě tisíc malých velkých věcí, které by zajistily domácí štědrovečerní pohodu. Šéfkuchaři mají ale tu výhodu, že dokáží připravit skvělé jídlo s menší časovou prodlevou a poměrně snadno. V čem byste se měli u nich inspirovat?

V autorském příspěvku Zek se můžete mrknout na štědrovečerní večeře ve světě. Více na kanále YouTube.com.

Zdroj: Youtube

Filet, jedině filet

Obě verze mají své pro a proti. Filety obsahují menší kosti, takže jsou na konzumaci přívětivěšjí. Podle šéfkuchařů je dobré je nařezat na půlcentimetrové plátky a dávat na olej řeznou stranou, díky které se maso „zatáhne“ a bude kompaktnější. Co se týče „domácího smažení“, tak na přípravu je jednodušší podkova. Sice musíte počítat s tím, že při jídle zažijete „malou bojovku“ s lovením kostí. Ale když budete vědět, že více ostrých částí najdete kolem hřbetní kosti, půjde vám stolování o poznání lépe.

Co s šupinami?

Většina lidí šupiny seškrabává nožem. Tím se ale naruší „zámečky šupin“, které spustí nepříjemný rybí zápach. Profíci proto doporučují šupiny neseškrabávat, ale seříznout je opatrně nožem. V žádném případě kůži nestahujte! Obsahuje totiž tuk, který dodává kapřímu masu osobitý šmak.

Úprava masa

Kapra můžete klasicky obalit v trojobalu a osmažit na přepuštěném másle. Případně můžete prořezaný filet potřít máslem, okmínovat, posypat nastrouhaným křenem a plátky slaniny. A pak? Šup s kaprem do trouby! Slanina společně s křenem propůjčí masu lahodnou chuť.

Bramborový salát pro bohy

Každá rodina ho dělá jinak. Každopádně je důležité na něj použít pevnější, salátové brambory typ A, které zaručí, že výsledek nebude „rozpatlaný“. Základní recept na štědrovečerní bramborový salát obsahuje brambory, karotku, kořenovou petržel (případně celer), hrášek, šunku a najemno nakrájenou cibuli. Pak už stačí přihodit nasekanou kyselou okurku, vejce a vše spojit majonézou a trochou láku od okurek, který pokrm chuťově dotáhne.

Něco pro gurmány

Pokud chcete ochutnat něco speciálního, můžete do bramborového salátu vmíchat pečenou zeleninu (zejména mrkev, celer, petržel nebo cibuli). Pečením se ze zeleniny odstraní voda a tím pádem bude chuťově intenzivnější. Navíc, pokud hodíte na pekáč i cibuli, získáte zajímavou přísadu s nasládlou chutí. Navíc takto upravená cibule není nadýmavá a tím pádem nezatíží vaše trávení.

Domácí majonéza

Můžete zkusit klasickou nebo takzvaně „mléčnou“. Jak si ji vyrobíte? Stačí, když do mléka zašleháte slunečnicový olej a ve finále omáčku okořeníte kapkou citronu, soli a pepře.

A jedna vychytávka na konec!

Pokud chcete, aby se přísady v salátu dobře propojily, smíchejte základní přísady ještě vlažné!

Související články

Zdroje: www.seznamzpravy.cz, www.idnes.cz