S plněnými košíčky oslníte.

Trojice nejlepších plněných vánočních košíčků

Pokud vás klasické vykrajované cukroví tak trochu nudí a budete mít rádi na svátečním stole něco speciálnějšího, vyzkoušejte mini cukroví. Košíčky přitahují nejen pohledy, protože je na nich vidět vaše pečlivá práce, ale přitahují i čokoládovou polevou, pod kterou můžete objevovat různé příchutě. Stačí mít vhodné formičky a můžete být za mistra.

Košíčky s oříškovou náplní

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g změklého másla
  • 80 g cukru moučka
  • 2 žloutky vajec velikosti M
  • kůra z 1 citonu

Náplň:

  • 100 g najemno mletých vlašských ořechů
  • 250 ml smetany 31%
  • 100 g najemno mletých piškotů
  • 80 g cukru moučka
  • 1 lžíce jahodové marmelády
  • rum dle chuti

 

V míse si smícháme všechny suroviny v hladké těsto, máslo musí mít pokojovou teplotu. Těsto obalíme fólií a uložíme do chladu aspoň na 1 hodinu. Z těsta pak rukama odebíráme a prsty vtlačujeme do formiček na košíčky tak, aby okraje byly silnější a hladké. Pečeme 10 až 15 minut dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí opatrně vyklepneme.

Na náplň si přivedeme v hrnci k varu smetanu, odstavíme a necháme zchladnout 15 minut. Přidáme zbylé ingredience a rozmícháme. Dáme vychladit do druhého dne, před plněním necháme povolit na pokojovou teplotu a plníme cukrářským sáčkem.

Košíčky s náplní skvěle doplní vaše cukroví.Košíčky s náplní skvěle doplní vaše cukroví.Autor: Archiv ireceptar.cz

Takzvané Isidor košíčky

Na těsto:

  • 210 g hladké mouky
  • 20 g kakaa
  • 70 g cukru moučka
  • 40 g najemno mletých vlašských ořechů
  • 140 g změklého másla
  • kůra z 1 citronu
  • lžička mleté skořice

Na náplň:

  • 300 g najemno mletých vlašských ořechů
  • 100 g cukru moučka
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • rum dle chuti
  • rybízová marmeláda

Na čokoládovou polevu:

  • 100 g aspoň 70% čokolády
  • 250 ml smetany 31%

 

V míse vypracujeme ze surovin na těsto hladkou kouli, dáme do potravinářské fólie a necháme aspoň hodinu odležet v chladničce. Poté prsty vtlačujeme těsto na formiček, které nevymazáváme. Dáváme si pozor, aby byly okraje silnější a hladké. Pečeme 10 až 15 minut dozlatova v troubě předehřáté na 180°C. Vychladlé košíčky opatrně vyklopíme.

Na náplň smícháme cukr, mleté oříšky a rum tak, aby se spojila. Do košíčků dáme malou lžičku marmelády, na ni náplň a necháme zatuhnout v chladu.

Na závěr si přivedeme v rendlíku k varu smetanu, stáhneme a necháme 15 minut zchladnout. Dovnitř nasypeme nalámanou čokoládu a promícháme. Košíčky máčíme v čokoládové polevě a dáme finálně ztuhnout do chladu.

S plněnými košíčky oslníte.S plněnými košíčky oslníte.Autor: Shutterstock.com / NoirChocolate

Košíčky se švestkovou náplní a čokoládovým krémem

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g změklého másla
  • 120 g cukru moučka
  • 1 vejce velikosti M

Na náplň:

  • 150 ml červeného portského vína
  • 100 g sušených vypeckovaných švestek
  • 25 g krupicového cukru
  • 1 svitek skořice

Na čokoládový krém:

  • 250 ml smetany 31%
  • 150 g aspoň 70% čokolády
  • 5 g másla
  • 5 g medu

V míse si smícháme mouku s cukrem, vejcem a změklým máslem. Vyválíme kouli, dáme do fólie a necháme odpočinout v chladničce zhruba 24 hodin. Z těsta pak odebíráme po kouskách a plníme formičky na košíčky. Dáváme se pozor, aby byl okraj hladký a silnější. Dno každého košíčku propíchneme párkrát vidličkou a dáme na 15 minut do chladničky. Pečeme 10 až 15 minut dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C. Po vyjmutí necháme zchladnout a vyklepneme z formiček.

Na náplň si vezmeme hlubší pánev nebo rendlík, do kterého vsypeme cukr a necháme na středním plameni zkaramelizovat. Hned, jak se začně rozpouštět cukr v karamel, přidáme pokrájené sušené švestky a zalijeme portským vínem, přidáme skořici a necháme provařit a zredukovat do husté konzistence. Necháme vychladnout. Vyjmeme skořici a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Plníme do košíčků.

Na čokoládový krém si dáme do hrnce smetanu, med a máslo a přivedeme k varu. Ihned stáhneme a počkáme 10 minut, nebo dokud ve směsi neudržíme chvíli prst. Nalámanou čokoládu rozpustíme na vodní lázni a smetanovou vmícháme do čokoládové směsi tak, aby se rozpustila. Necháme do druhého dne v chladničce a před zdobením necháme povolit na pokojovou teplotu a zdobíme pomocí cukrářských sáčků.