Dobrota princezny Krasomily podle Zdeňka Trošky
Zdroj: Shutterstock

Nebe v hubě: Vynikající dobrota princezny Krasomily podle Zdeňka Trošky

„Nebe v hubě", tak s oblibou říká Zdeněk Troška vynikajícím prochoutkám (nejen) české kuchyně. Jedním z  oblíbených dezertů, který pan režisér rád chystá pro své návštěvy, nese název Dobrota princezny Krasomily. Tento moučník není složitý a během pár chvil můžete servírovat...

Traduje se, že se tento dezert podával při natáčení v jetřichovickém Dolském mlýně, kde se natáčely určité scény slavné pohádky Pyšná princezna. 

Pyšná princezna

Příští rok tomu bude 70 let od premiéry této legendární pohádky režiséra Bořivoje Zemana. Každoročně se na ni rádi podíváme ve vánoční čas. Některé hlášky z této pohádky za ta léta zdomácněly a nenásilně se používají i v běžných rozhovorech.

Režisér B. Zeman svěřil hlavní role Aleně Vránové s Vladimírem Rážem, ale zajisté se vám vryly do paměti i ostatní pohádkové postavy! Nezapomenutelný starý král v podání Stanislava Neumanna nebo Bohuslav Čáp jako švec.

Hlavní představitelce Aleně Vránové je nyní krásných 89 let. Hlavní představitelce Aleně Vránové je nyní krásných 89 let. Zdroj: Profimedia

Láska mezi hlavními protagonisty nevznikla jen na filmovém plátně, ale i ve skutečnosti! Což se samozřejmě nelíbilo tehdejšímu manželovi Vránové, Pavlu Kohoutovi. Dokonce napsal agitačně zaměřený text s názvem „Dobrá píseň o zloduchovi, který přebral vzornému komunistovi ženu“.

Dobrota princezny Krasomily podle Zdeňka Trošky

Co budete potřebovat:

Na těsto

  • půl hrnku oleje
  • půl hrnku vlažného mléka
  • hrnek moučkového cukru
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • prášek do pečiva

Všechny suroviny na těsto důkladně smíchejte a nalijte na plech. Zdroj: Shutterstock

Na krém:

  • smetana ke šlehání
  • ztužovač šlehačky
  • vanilkový pudink „bez vaření“
  • velké balení broskvového kompotu
  • lžíce pomletých oříšků/strouhaného kokosu na ozdobu
  • čokoláda na ozdobu

Postup přípravy

Všechny suroviny na těsto důkladně smíchejte a nalijte na plech, který jste před použitím řádně vymazali a vysypali moukou. Troubu si předehřejte na 180 °C  a vložte do ní plech s těstem přibližně na 15 – 20 minut.

Mezitím si připravte krém: kompot, šlehačku, ztužovač a pudink dejte do uzavíratelné sklenice a třepejte, dokud směs neztuhne.

Z trouby vytáhněte hotový korpus, nechte ho vychladnout a připravený krém rozetřete po celém povrchu. Na závěr posypte oříšky nebo kokosem a dozdobte čokoládou, případně ozdobte čerstvým či kompotovaným ovocem (dle vaší fantazie a chuti).

A nakonec bych jen stylově dodala: „Už je to uděláno, už je to hotovo!“ Dobrou chuť!

Zdroje: www.super.czcs.wikipedia.orgwww.toprecepty.cz

Akční letáky