Máslový krém
1 sáček pudinku, 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, dva tenké plátky (asi 30 g) ztuženého bílého tuku, 250 g másla
- Pudink za stálého šlehání svaříme v mléce s cukrem.
- Po dvou až třech minutách varu vše stáhneme z tepla a pudink dál šleháme - a pozor, přichází na řadu důležitý fígl. Do ještě teplého sklovitého pudinku vložíme a zašleháme plátky ztuženého tuku, a tento základ krému pak mícháme až do zchladnutí (nikoliv vychlazení).
- V závěrečné fázi pak do krému postupně zašleháme při pokojové teplotě změklé máslo. Důležité je, aby pudink i máslo měly stejné teploty. Když toto dodržíme, vyšleháme báječný máslový krém, který můžeme ovonět rumem nebo likérem, doplnit rozpustnou kávou či kakaem, mletými oříšky a podobně.
Medové trubičky
170 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 40 g medu, 1 vejce, čtvrt lžičky jedlé sody
- Sodu rozmícháme s cukrem či moukou, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, které necháme dvě hodiny odležet v chladu.
- Z odpočinutého těsta pak vyválíme velmi tenký plát a vykrájíme z něj kolečka, která upečeme. Pečou se poměrně rychle, proto jich na plech dáváme jen takové množství, abychom je ještě teplá stihli stočit do ruličky na rukojeti vařečky. Lehce je ještě umáčkneme, aby dobře držela tvar.
Trubičky pak naplníme máslovým krémem až před Vánoci a jejich konce namočíme v čokoládové polevě.
Kávová kolečka
450 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 300 g másla, 2 lžičky mleté kávy
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme odležet a pak z něj vykrojíme oválné tvary. Ty upečeme, necháme vychladnout a poté po dvou slepíme máslovým krémem a svrchu přelijeme cukrovou polevou s přídavkem trošky rozpustné ckávy.
Išelské dortíky
210 g mouky, 140 g másla, 70 g cukru, 2 žloutky, 60 g strouhaných ořechů, 1 lžíce kvalitního kakaového prášku
Moje maminka toto cukroví dělá tradičně, protože kolečka upečená z těsta vypracovaného z uvedených surovin polévá čokoládou, slepuje k sobě krémem a ještě je jím potírá na obvodu a po něm je pak obaluje v nastrouhaných ořeších. Cukroví pak vypadá jako dortík zkrášlený kouskem vlašského ořechu. Těsto na „išeláky“ má mnoho variací, ale tento vyzkoušený recept vychází z klasického lineckého těsta.