Kuře na medu
Potřebujeme
- 1 kuře
- 100 g medu
- 600 g mladých cibulek
- 50 g rozinek
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- kousek celé skořice
- špetku šafránu
- sůl
Jak na to
Kuře rozdělíme na šest porcí, které osolíme a v pekáčku posypeme zázvorem a šafránem. Přidáme skořici, celé oloupané cibulky, polovinu medu a zvolna pod poklicí dusíme (podle potřeby podléváme horkou vodou).
Když je kuře měkké a šťáva téměř vypečená, přikryjeme porce udušenou cibulí, zasypeme je rozinkami, podlijeme vodou a prudce zapečeme vrchním plamenem.
Pak maso přelijeme zbytkem rozpuštěného medu, a znovu je prudce 10 minut zapékáme, aby med zkaramelizoval. Vyjmeme skořici a podáváme s bílým pečivem nebo s rýží.
Kuře na medu s citronem
Potřebujeme
- 1 kuře
- 100 ml medu
- 100 ml oleje
- špetku soli
- na špičku nože mletého pepře
- šťávu z půlky citronu
Jak na to
Kuře zvenku i zevnitř potřeme solí a pepřem. Smícháme citronovou šťávu a tekutý med, směsí kuře opět potřeme zvenku i uvnitř a necháme je čtyři hodiny uležet v chladu.
Pak kuře znovu potřeme zbytkem nálevu, dáme je do trouby, prudce opečeme, poté oheň zmírníme a za občasného polévání vypečenou šťávou pečeme kuře asi 1,5 hodiny.
Kuře na medu s ananasem
Potřebujeme
- 1 kuře
- 3 lžíce medu
- 250 g ananasu z konzervy
- 1 větší cibuli
- 3 lžíce vinného octa
- 3 lžíce oleje
- 1/2 lžičky sladké mleté papriky
- sůl
Jak na to
Ananas nakrájíme na malé kousky, cibuli na tenká kolečka, obě suroviny smícháme. Přidáme papriku, vinný ocet, olej a dvě lžíce medu. Marinádu dobře rozetřeme, natřeme jí osolené kuře, které necháme v chladu tři hodiny odležet.
Poté kuře vložíme do pekáčku, malinko je podlijeme vodou a upečeme. Zbylou marinádu doplníme zbytkem medu, prohřejeme ji, a pak jí na talíři přelijeme porce kuřete, které podáváme s dušenou rýží.
Kuře s medem a ořechy
Potřebujeme
- 1 malé kuře
- 2 lžíce medu
- 1 lžičku růžové vody
- 1 lžíci mletých ořechů
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- sůl
Jak na to
Máslo rozpustíme s medem, směsí potřeme slabě osolené kuře, pokapeme je růžovou vodou a upečeme. Těsně před koncem pečení kuře posypeme mletými ořechy a zázvorem a prudce zapečeme. Podáváme s rýží.
Kuře s banány
Potřebujeme
- 1 kuře
- 10 velkých banánů
- 2 lžíce medu
- 1 větší cibuli
- 1 dl oleje
- sůl
- 2 lžíce bylinek (mátu, yzop, saturejku, petrželku)
Jak na to
Na oleji osmahneme jemně nakrájenou cibuli, přidáme na kousky rozporcované kuře, opečeme je, osolíme, podlijeme vodou a podusíme.
Každý banán rozpůlíme, půlky lehce potřeme medem, pak je nakrájíme na dílky, zaprášíme moukou a na otevřené pánvi opékáme doměkka.
Přibližně deset minut před koncem opékání pokrm zasypeme nadrobno nasekanými bylinkami.
Kuře v medu s máslem
Očištěné a omyté kuře zvenku i zevnitř osolíme a opepříme. Smícháme půl hrníčku rozpuštěného másla, necelý půlhrníček rozpuštěného medu a šťávu z jednoho citronu, částí směsi natřeme kuře zevnitř i zvenku a necháme je čtyři hodiny odležet v chladu.
Takto připravené kuře opět potřeme medovou směsí, dáme je do rozpálené trouby a zprudka je opečeme.
Pak kuře otočíme, i z druhé strany je natřeme medovou směsí a opět je asi 10 minut zprudka opékáme.
Teprve pak teplotu zmírníme a kuře za občasného polévání vypeklou šťávou zvolna pečeme asi hodinu.
Pokud je vypeklá šťáva příliš řídká, drůbež vyndáme, šťávu lehce zaprášíme hladkou mouku, provaříme ji a na talíři jí přeléváme porce masa, které podáváme s rýží.
Kachna na medu s rýží
Ze 3 lžic medu a 3 lžic sójové omáčky, 1 lžičky soli uděláme kašičku, kterou potřeme vykuchanou a dobře očištěnou kachnu zvenku a zevnitř.
Při asi dvouhodinovém pečení ji občas pokropíme portským vínem, jinak ji přeléváme vypečenou šťávou.
Upečenou kachnu vyjmeme, naporcujeme, šťávu zahustíme lžičkou rozpuštěné škrobové moučky a ještě ji chviličku povaříme. Na talíři porce kachny přeléváme šťávou a podáváme s rýží.
Kachna dušená na medu s jablky
Potřebujeme
- 1 kachnu
- 4 lžíce medu
- 4 velká jablka
- 4 lžičky kmínu
- 1 lžičku soli
Jak na to
Jablka oloupeme, zbavíme je jádřinců a nakrájíme na útlé měsíčky. Ty pak s medem vložíme na dno pekáčku. Kachnu posolíme, okmínujeme a položíme do pekáče prsíčky nahoru a pak ji pod pokličkou asi hodinu dusíme.
Poté pokličku sundáme a kachnu dopečeme doměkka. Podáváme s houskovým knedlíkem a s dušeným hlávkovým zelím.
Kuřecí salát Santa Anna
Potřebujeme
- 180 g kuřecího masa nakrájeného na kostičky
- 1 lžíci oleje na smažení
- 1/2 hrnku na nudličky nakrájených sladkých červených paprik
- 1/2 hrnku nadrobno nakrájené cibule
- 1/2 hrnku nakrájených hub
- 4 litrový hrnec čerstvých špenátových listů
- 1/4 hrnku nakrájených ředkviček
na dresink
- 1/3 hrnku vinného octa
- 1/3 hrnku medu
- 1 lžičku dobromysli
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- 1/8 lžičky cayenského pepře
Jak na to
Kuřecí maso přes noc marinujeme v 1/4 hrnku dresinku. Marinádu scedíme a uschováme. Maso osmažíme zprudka na pánvi.
Přidáme papriku, cibuli, houby, uschovanou marinádu a smažíme další minutu. Přidáme špenát a smažíme, dokud mírně nezvadne. Přidáme ředkvičky. Podáváme se zbylým dresinkem.
Thajská marináda na kuřecí křidélka
Potřebujeme
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíci barevného pepře drceného
- koriandr mletý
- zázvor
- sójovou omáčku
- 2 lžíce medu
- 100 g kečupu
- grilovací koření
- olej
- 400 g rýže
- mražený hrášek
- červenou papriku
Jak na to
Suroviny smícháme a směsí potřeme naporcované maso. V chladu necháme odležet alespoň 1 hodinu. Pečeme jako obvykle.
Pomerančové kuřecí řízky
Potřebujeme
- 6 kuřecích řízků
- 125 g másla nebo tuku
- 180 ml pomerančové šťávy
- 1/4 hrnku medu
- 3/4 hrnku strouhanky
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 lžičku papriky
- 1/4 lžičky tymiánu
- 1/2 lžičky soli
Jak na to
Řízky potřeme rozpuštěným tukem. V misce smícháme pomerančovou šťávu a med.
V jiné misce smícháme strouhanku, mouku, papriku, tymián a sůl.
Řízky namočíme z obou stran v pomerančové směsi a obalíme ve strouhance. Vložíme do pekáčku, přelijeme máslem a medopomerančovou směsí, které zbyly po obalování, a pečeme při 190 °C 45–50 minut.
Thajská omáčka k namáčení pro pečené kuře
Potřebujeme
- 1/2 hrnku medu
- 1/4 hrnku arašídového másla
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- 1/8 lžičky drcených sušených ostrých papriček
Jak na to
Všechny přísady důkladně promícháme. Kousky kuřete při jídle namáčíme do omáčky. (Tato „lázeň“ pro maso se označuje anglickým výrazem dip.)