Olej, chleba a víno. To je původní „svatá trojice" středomořské kuchyně, která zahrnuje lokality jako Španělsko, Francie, Itálie a Řecko. Pokrmy z těchto oblastí jsou lehké, chutné a dobře stravitelné. Polovinu talíře tvoří zelenina, čtvrtina sacharidy, především v podobě celých zrn, a čtvrtinu ryby nebo libové maso. Nechybí ani ovoce, ořechy, luštěniny a červené víno. Pokud redukujete hmotnost, může být tato strava skvělou inspirací. Obsahuje totiž velké množství zeleniny, používá kvalitní tuky, ingredience a čerstvé koření a bylinky.

Provensálské ratatouille

Ratatouille je klasický provensálský francouzský zeleninový guláš. Pochází z 18. století a nejčastěji ho vařili v oblasti Nice. Ve Francii je známý jako „guláš chudých farmářů". Ti ho připravovali především v létě, kdy sklízeli bohatou úrodu zeleniny. Guláš se běžně podává spolu s masovými nebo rybími předkrmy. Perfektní je však také jako hlavní jídlo. Doplnit ho můžete jáhly, quinoou, rýží nebo chlebem. Lze ho podávat teplý i studený.

Tradiční provensálské ratatouille

Pravé francouzské ratatouille se připravuje z rajčat, červené a zelené papriky, lilku, cukety a cibule. Vy si však můžete nakombinovat sezónní zeleninu dle preferencí. Francouzští šéfkuchaři kladou také důraz na bylinky. V

Ratatouille - recept

Z internetových obrázků jsme zvyklí, že ratatouille vypadá jako zeleninový koláč složený z úhledných koleček. Tradiční provensálský recept však připomíná spíše pro nás běžnější lečo. Na 4 porce budete potřebovat 3 rajčata, 2 cukety, 1 lilek, 1 zelenou a 1 červenou papriku, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, aromatické bylinky, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř.

Tradiční postup výroby ratatouille

Nejprve umyjte a nakrájejte zeleninu na malé kostky. Olej nalijte do pánve a přidejte kousky paprik. Za stálého míchání je restujte na středním ohni asi 1 minutu. Poté přidejte lilek, cuketu a pokračujte v míchání, stále na středním ohni, po dobu 2 minut. Do pánve vhoďte rajčata a cibuli. Restujte 2 minuty. Po přidání bylinek, soli a pepře oheň ztlumte, pánev přikryjte pokličkou a zeleninu duste cca 35 minut. Občas promíchejte. Po 25 minutách přidejte česnek a opět promíchejte. Tradičně se tento pokrm podává s čerstvě upečeným bílým chlebem.

Zdroje:

whatscookingamerica.net, www.recette360.com, www.rehabilitace.info