Tvaroh je velmi vděčná, ovšem dost často opomíjená surovina. Pomazánky jsou z něj lahodné. Navíc se jedná op potravinu, která je velmi zdravá. Tvaroh je plný vápníku, ale také bílkovin. Když navíc sáhnete po odtučněné nebo polotučné verzi, pomazánky z tvarohu budou rozhodně zdravější variantou než ty ze smetanových sýrů, nebo dokonce majonézy.

Variace pomazánek

Vsaďte na pomazánku z uzeného lososa, sýrovo-česnekovou klasiku v trochu zdravější verzi, šanci můžete dát i tvarohové pomazánce se sýrem s modrou plísní, která se hodí i na chlebíčky a nezapomeňte ani na budapešťskou pomazánku s paprikami.

Jak na to, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

1. Tvarohová pomazánka s lososem

Lososová pomazánka se hodí na obyčejné čerstvé bílé pečivo. Pokud ale máte dostatek času a chcete si o víkendu dopřát opravdu lahodnou snídani, vyzkoušet můžete i lívance naslano právě s touto lahodou pomazánkou. Bohatě je ozdobte koprem a salátovou okurkou. Uvidíte, že si pochutnáte.

Základ pomazánky je jednoduchý. Potřebujete jen 250 gramů polotučného tvarohu, čerstvý kopr a plátky uzeného lososa. Kopr s lososem nasekejte na jemné kousky. Smíchejte s tvarohem, zakapejte trochou citronové šťávy a opepřete dle chuti. Se solí opatrně, uzený losos bývá slaný sám o sobě. Smíchejte a podávejte podle situace a chuti.

2. Odlehčená česnekovka

Česneková pomazánka je takovou pomyslnou královnou pomazánek a nejklasičtější klasikou. Bez ní se neobejde kdejaká oslava. Zkuste si ale připravit o poznání lehčí variantu než tu s taveným sýrem a majonézou. Základ bude opět tvořit tvaroh, k němu přidejte nastrouhaný sýr, který máte rádi. Buď můžete volit sýr s výraznější chutí, nebo ten méně výrazný.

Prolisujte stroužky česneku. Opět záleží na vašich chuťových preferencích. Někomu stačí dva stroužky česneku, jiný použije celou palici. Pro barvu přidejte i trochu nasekané čerstvé pažitky. Zakápněte trochou mléka a smíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Pokud chcete pomazánku ještě o něco zdravější a hlavně neobyčejnou, svezte se na jarní vlně medvědího česneku. Jeho sezóna právě začíná. Medvědí česnek buď použijte místo pažitky, nebo jím nahraďte půlku klasického česneku.

3. Tvaroh, modrý sýr a ořechy

Předposlední pomazánka nemůže být jednodušší. Vyberte sýr s modrou plísní podle svých preferencí, skvělá bude niva, rozvášnit se můžete s gorgonzolou nebo roquefortem. Přidejte nahrubo nasekané vlašské ořechy a dolaďte nakrájeným hroznovým vínem. Nezapomeňte vybrat to bez pecek, nebo jej pecek předem zbavte. Přidat můžete ještě najemno nakrájenou lahůdkovou cibulku a celou pomazánku zjemnit lžící zakysané smetany. Pak už jen zamíchejte a je hotovo.

4. Retro klasika Budapešť

Pustit se můžete ještě do budapešťské pomazánky. Základ tvoří samozřejmě tvaroh a papriky. K základu přidejte dvě vrchovaté lžíce pomazánkového másla, najemno nasekanou cibuli. Do studené kuchyně je vhodnější červená cibule, nebo šalotka. Chybět nesmí nadrobno nasekaná sterilovaná kapie a klasická paprika. Zasypejte sladkou paprikou, dochuťte solí a pepřem. Na ozdobu můžete použít najemno nasekanou petrželku.

Extra tipy: Triky s tvarohem

Zdají se vám pomazánky příliš husté? Zapomeňte na mléko. Přidejte do nich pár kapek perlivé vody a zamíchejte. Konzistence i chuť tvarohu bude mnohem lepší. Pokud vám tvaroh nevyjde podle představ, nezoufejte. Poradíte si jednoduše. Dejte vařit jednu bramboru, jakmile bude měkká, nechte ji vychladnout, oloupejte a nastrouhejte k tvarohu. Dobře promíchejte. Nejenže tak množství tvarohu výrazně nastavíte, jeho chuť a konzistence bude mnohem jemnější.

Související články

Zdroje: www.youtube.com