České Honzovy buchty se připravují všelijak. Znáte recept Evy Holubové?
Zdroj: Madeleine Steinbach / Shutterstock

Tvarohové buchty podle Evy Holubové: Herečka má svoje fígle, aby byly dokonalé

Kynuté buchty patří mezi ty vůbec nejklasičtější české moučníky a v našich končinách se připravují už stovky let. Začátečníci ale z jejich pečení mívají kvůli kynutí těsta poměrně velké obavy, s tím správným receptem je ale zvládne levou zadní úplně každý. Už jste je zkoušeli připravit tak, jak je dělá herečka Eva Holubová?

Zdroje: aazdravi.cz, magazin.recepty.cz, cz-test.cz

Tvarohové buchty jsou ze všech druhů kynutých buchet pravděpodobně ty vůbec nejoblíbenější. A není se čemu divit. Ne každý je milovníkem povidel a máku, a tak se tvaroh stává náplní, kterou zkrátka nikdo nepohrdne. I přes oblíbenost kynutých buchet se ale do jejich pečení v poslední době pouští stále méně a méně lidí, neboť je jejich příprava náročnější. Není ale vůbec třeba se jí obávat. S receptem Evy Holubové vykouzlíte ty nejlepší buchty, jaké jste kdy jedli, a to navíc velmi snadno!

Kynuté buchty a jejich původ

Je to možná až k nevíře, ale kynuté buchty se připravovaly už v 17. století. Je ale pravda, že jejich podoba byla značně odlišná od té, jak je známe teď. Připravovaly se totiž naslano. Těsto se vyrábělo jen z vajec, mouky, tekutých kvasnic a soli. A buchty se nepekly, nýbrž vařily. Hotové se pak polévaly rozpuštěným máslem. Až o několik desítek let později přišla jejich sladká verze a buchty se začaly péct s nejrůznějšími sladkými náplněmi. A postupem času se buchty s tvarohem a například povidly nezačaly objevovat jen v domácnostech, ale také v mnohých pohádkách. 

Buchty Buchty se nejčastěji plní tvarohem, povidly a mákem.  Zdroj: Shutterstock

Těsto na tvarohové buchty

Aby se buchty povedly, je třeba vypracovat dokonalé těsto. Jeho základem je kvásek. Ten si připravíte tak, když do menší misky rozdrobíte celou kostku droždí a smícháte jej s jednou lžičkou cukru a 200 mililitry vlažného mléka. Přikryjte utěrkou a nechte asi 15 minut odpočívat na teplém místě, aby kvásek vzešel. 

Až se tak stane, rozpusťte ve vodní lázni 140 gramů másla a přilijte k němu 50 mililitrů vlažného mléka. Do větší mísy prosejte 500 gramů polohrubé mouky, přidejte špetku soli, 60 gramů krupicového cukru a také 3 žloutky a trochu semínek vanilky z vanilkového lusku. Přistrouhejte i zhruba 1/4 lžičky citronové kůry. Všechno promíchejte a přilijte rozpuštěné mléko s máslem a také připravený kvásek. Společně ingredience vypracujte v hladké těsto. Těsto v míse ponechte a poprašte jej trochou mouky. Mísu přikryjte utěrkou a nechte těsto kynout na teplém místě do doby, než zdvojnásobí svůj objem. Tedy asi 50 minut. 

Tvarohová náplň

Než těsto vykyne, máte spoustu času na přípravu tvarohové náplně. Utřete společně 250 gramů plnotučného tvarohu s 80 gramy moučkového cukru a 2 žloutky. Přidat můžete i lžíci do rumu namočených rozinek.

tvarohové těsto Tvarohová náplň se skládá pouze z tvarohu, cukru a žloutků.  Zdroj: Shutterstock

Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném válu na silnější plát a ten nakrájejte na stejně velké čtverce. Na prostředek každého čtverce dejte jednu lžíci tvarohové náplně a rohy čtverce dejte dohromady, abyste vytvořili kuličku. Takto uzavřené kousky těsta pokládejte do máslem vymazaného pekáče vedle sebe. 

Buchty bohatě potřete dalším rozpuštěným máslem a dejte je péct na zhruba 30 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia. Na konci pečení by měly být krásně zlatavé. Hotové buchty nechte vychladnout a poprašte je moučkovým cukrem. 

Akční letáky