Rýže představuje "pohon" velké části lidstva. Její pěstování má kořeny v Číně někdy před 8 000 až 13 000 lety. Daří se jí především v tropech a subtropech. Rod rýže (Oryza) zavedl v roce 1753 Carl Liné když popsal druh rýže seté (Oryza sativa) pěstované tehdy v Etiopii. Mezi nejdůležitější počítáme rýži setou, která je nejdůležitější obilovinou světa. Jako hlavní příjem potravy ji má asi čtvrtina obyvatelstva zeměkoule. Hospodářský význam má též rýže africká (Oryza glaberrima), známá pod označením rýže červená. Dále bylo za samostatné druhy uznáno 21–25 druhů rýže. Tyto druhy jsou divoké a rostou jako plevelné v rýžovištích zmíněných dvou druhů.

Není pochyb o prospěšnosti lrýže idskému zdraví. Kromě krátké a nenáročné přípravy nabízí i zdravotní benefity, jakou je obsah vitaminu B, škrobu a absence lepku. Z podstaty je tak ideální pro jídelníček diabetiků, pacientů s chronickými chorobami trávicího ústrojí, ale ocení ji i ti, kteří potřebují zhubnout. Tady se ovšem vyplatí mít na paměti, že rozvařená rýže má naopak extra vysoký glykemický index. Má mnohem vyšší glykemický index, to znamená, že si jednak zvýšíme hladinu glukózy v krvi, urychlíme její vstřebávání a budeme mít rychleji hlad.

Kulatá, nebo dlouhá zrnka?

Pokud se toužíte blýsknout vždy, když se rozhodnete rýži podávat, je potřeba ujasnit si základní rozdíly mezi klíčovými druhy. Protože není nic horšího, než se pokoušet vařit z dlouhozrnné rýže italské risotto nebo se snažit uvařit kulatozrnnou rýži dosypka. Prvotně si vystačíte dělením na kulatozrnnou a dlouhozrnnou rýži.

  • kulatozrnná rýže: je ideální pro kaše, sushi a risotta. Průměrná délka zrn je pod 5,2 mm, poměr délky a šířky méně než 2.
  • dlouhozrnná rýže: je sázkou na jistotu, jde-li o dušenou verzi se sypkou strukturou, nejlépe pochodíte s basmati a jasmínovou. Průměrná délka zrn této rýže je 6 mm, poměr délky a šířky více než 3.

Basmati, královna vůní

Základní rozdíl mezi dvěma nejkupovanějšími druhy rýže spočívá v chuti. Rýže basmati, nejvíce pěstovaná v Indii a Pákistánu, má po uvaření delší zrna než jasmínová, může se pochlubit plnou oříškovou chutí a všestranným využitím, zejména v indické kuchyni. Hodit se bude ale k celé paletě pokrmů včetně pečených, grilovaných nebo smažených mas. Basmati bude hotová vmžiku, často do 10 minut a zachová si sypkou konzistenci. Pro své vlastnosti se pyšní označením královna rýží či královna vůní. Naproti tomu jasmínová rýže bude potřebovat o pár minut déle a její struktura je lepivější, zato je její devizou krásné aroma. Tato voňavá rýže se nejčastěji pěstuje v Thajsku, využívá se v čínské kuchyni a rozumí si s bílými masy jako králičí, kuřecí nebo krůtí.

Všechny barvy rýže

Třetí druh rýže, jaký najde využití ve vaší kuchyni je kulatozrnná rýže z Itálie. Arborio nebo Carnaroli jsou nezbytné pro vykouzlení typicky krémovité konzistence italských risott, ale například i sladké rýžové kaše nebo nákypu. Na sushi se pak shánějte po odrůdě Nishiki a před přípravou ji nerzapomeňte dokonale propláchnout tak, aby byla voda čirá. Vyžaduje si to často až 8x sushi rýži proprat.

Kromě bílé rýže se dá jídelníček ozvláštnit i o barevné varianty, jakou je přírodní hnědá rýže. Obilky neboli slupky mají světle hnědou barvu, z principu jde o neloupanou rýži, proto se může pochlubit vyšším obsahem vlákniny, vysokým obsahem minerálních látek a vitaminů. Černá rýže se vyznačuje velkou lepkavostí a je ideální do nákypů, najdeme ji v kuchyni Dálného východu. V případě takzvané divoké indiánské rýže (Zizania aquatica), kterou lze pořídit v obchodech se zdravou výživou, ale nekupujete rýži. Přesto jsou tato tmavá dlouhá štíhlá semena vodních trav ze Severní Ameriky a Kanady velmi zdravotně přínosná a dají se využívat všude tam, kde byste použili rýži.

Tajemství skvěle uvařené rýže

V našich zeměpisných šířkách není však nouze ani o rýži ve varných sáčcích nebo předpařenou (parboiled, někdy označovaná jako vaporizovaná). Ta má však s kvalitní rýží pramálo společného, kromě příplatku za sáček nebo přípravu předvařením se připravíte o bohatou chuť a nadýchanost. Správně uvařená rýže se odvděčí záplavou chuti a především i faktem, že ušetříte na právě zmíněných sáčcích.

Vybavte se kvalitním nádobím – celonerezovým hrncem nebo rendlíkem s co nejširším dnem a nižším okrajem. V malém hrnci se rýže nikdy neuvaří rovnoměrně a už vůbec nebude nadýchaná. Naprostou nutností je mít k hrnci perfektně těsnící poklici. Před samotným vařením je klíčové i odvážit suroviny podle jednoduchého poměru: sypké rýže budete potřebovat 100 gramů na osobu. Rýži nasypte do hrnku a zde platí, že na jeden hrnek sypké rýže je potřeba 1,5 hrnku vody. Proplachování rýže nijak zásadně neovlivní proces vaření, záleží tak pouze na individuální preferenci. Jste-li opravdoví milovníci rýže a máte ji na stole denně, zvažte pořízení rýžovaru. Rýžovar je vlastně elektrický hrnec, který funguje na principu vaření v páře. Nejlevnější pořídíte v řádech stokorun, nejdražší u nás stojí 2 000 - 3 000 Kč. Rýžovar vám čas i námahu a rýže z něj bude vždy skvělá.

Dokonalá dušená rýže

Na cca 2 porce:

  • 200 g dlouhozrnné jasmínové rýže
  • voda (1,5 hrnku o objemu 250 ml na 100 g rýže)
  • 1 lžička rostlinného oleje
  • 1/3 lžičky mořské soli

Zapneme si troubu na 180 °C. V hrnci rozehřejeme lžičku rostlinného oleje a vsypeme rýži, restujeme na střední výkon, dokud zrníčka nezačnou bělat, nesmí se připalovat. Vzápětí zalijeme vlažnou vodou, osolíme, jemně promícháme a přivedeme k varu. Minutu dvě vaříme, dokud se tekutina nespojí s rýží a celek nezačne lehce krémovatět. Troubu vypneme, hrnec přiklopíme poklicí a celý dáme do trouby a necháme dojít 10 až 15 minut. Poté vyjmeme, načechráme vidličkou a můžeme ihned podávat.