Konec letošního léta a počátek podzimu je pro všechny houbaře odměnou. Změna počasí s sebou přinesla podstatné množství vláhy, které značně prospělo hojnému růstu hub. A dokud teploty neklesnou směrem k bodu mrazu, možná si jich ještě s libostí pár týdnů užijeme.

Univerzální houbová omáčka

Sázejte vždy na klasiku, která se hodí k mnoha pokrmům. Uvařte doma k obědu či večeři univerzální houbovou omáčku se smetanou. Na přípravu je naprosto banální s podávat ji můžete k plátkům opečeného nebo uvařeného hovězího, či vepřového masa. Přílohou pak může být nejen knedlík, ale také těstoviny, různé noky, ba dokonce i brambory a rýže.

Houbová omáčka pokaždé jinak

Výhodou této omáčky je, že základ je vždy stejný. Ovšem pokaždé může mít nejen jinou konzistenci, ale naprosto jinou výslednou chuť, a to podle toho, čím a jak ji následně dochutíte. Praktické je, že díky vhodnému uskladnění hub si tuto omáčku můžete připravit kdykoliv během roku. V podstatě jde o finančně dostupnou variantu zpracování hub a také jednu z nejrychlejších a nejjednodušších.

Nejprve nasbírané houby pečlivě očistěte a nakrájejte je na větší kousky. Protože během tepelné úpravy přijdou o podstatnou část vody, jejich objem se značně zmenší. Kdyby byly houby moc drobné, nebudou zajímavé na skus.

Následně si na hluboké pánvi rozpusťte kousek másla nebo rostlinný olej a osmažte na nich 1 najemno nakrájenou menší cibuli. Ve chvíli, kdy změkne, přisypte k ní 250 g nakrájených čerstvých hub. Přisolte dle chuti, stejně tak použijte pepř a hrstku nasekané plocholisté zelené petrželky. Přidat můžete i trochu drceného kmínu nebo pár kuliček nového koření. Podlijte 300 ml silnějšího vývaru a nechejte krátce provařit.

Mezitím si připravte 200 ml smetany na vaření. V případě, že máte rádi husté omáčky, rozmíchejte v ní 1 polévkovou lžící mouky. Smetanu přilijte do vývaru k houbám, a ještě chvíli povařte.

Klasický krém nebo sladkokyselá omáčka?

Pokud jste ctitelé klasiky, můžete společně s přílohou servírovat na stůl. Pokud máte chuť na sladkokyselou verzi, dochuťte omáčku ještě octem nebo lžičkou hořčice a cukru. Na závěr dodejte nasekanou petržel, která omáčku nejen ovoní, ale ve výsledku budete houby mnohem lépe trávit.

Zdroje: www.nejrecept.cz, www.beerhousepraha.ru, www.receptyonline.cz