Patříte mezi ctitele jednoduchých a rychlých receptů? V tom případě neváhejte a vyzkoušejte univerzální těsto, z něhož můžete upéct plněné pirožky, taštičky, záviny a další drobné pečivo. S těstem se výborně pracuje, a navíc neobsahuje cukr ani vejce. Uvidíte, že se stane vaším oblíbeným a vyčarujete z něho jistě úžasné zázraky, po kterých se budou všichni s chutí „olizovat“.

Jak připravit univerzální těsto na slané i sladké dobrůtky, se můžete podívat v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Recept na jednoduché univerzální těsto

Příprava tohoto těsta je extrémně jednoduchá a určitě ji zvládne i začínající hospodyně. Do misky vložte 200 g měkkého tvarohu, použijte raději ten v kostce, protože je hustší než tvaroh ve vaničce. Přidejte 200 g másla a stejné množství hladké mouky a špetku soli. Těsto rukama řádně propracujte, aby se veškeré ingredience řádně propojily a následně ho na pomoučeném vále vyválejte do tloušťky asi tak 3 mm.

Tvořte pirožky

V tuto chvíli můžete těsto rozkrájet na čtverce o velikosti tak 5 cm. Kraje potřete rozšlehaným vajíčkem a následně každý kousek naplňte připravenou náplní. Potom čtverce přehněte uhlopříčně napůl, vznikne vám trojúhelník, jehož kraje spojte ještě rozmáčknutím vidličkou. Vzniknou vám tak navíc ozdobné okraje. Ve výsledku budete mít malé plněné pirožky.

Zajímavé jsou i taštičky

Z těsta můžete také například pomocí sklenice vykrajovat kolečka, která lze tvořit přímo na pečicím papíře. Stačí jej pak položit na pečicí plech, postupně každý kousek naplnit a spojit stejným způsobem jako u pirohů. Pokud budete tvořit malá kolečka, lze spojit také dvě k sobě, vzniknou vám tak malé pečené jednohubky.

Čím lze univerzální těsto naplnit

Zde se vaší fantazii meze nekladou a můžete docela dobře experimentovat. Pokud se rozhodnete pro slanou variantu, lze zvolit okořeněné směsi z mletého masa, stejně tak výborně chutná dušená kořeněná zelenina nebo různé sýrové náplně s bylinkami či šunkou.

V případě sladké verze můžete těsto naplnit strouhaným jablkem se skořicí a trochou medu či citronové šťávy, sladkým tvarohem s rozinkami nebo jakýmkoliv džemem či marmeládou. Z těsta lze také udělat klasický závin, který můžete rozkrájet na menší porce.

Těsto lze upéct i bez náplně

V případě, že opravdu extrémně bojujete s časem, vykrájené kousky plnit nemusíte, stačí je osolit a okmínovat, nebo posypat bylinkovou solí či kořením. V případě sladké varianty je pocukrujte a obložte kousky čerstvého ovoce nebo i kousky čokolády.

Šup do trouby

Jakmile máte plech s vašimi výtvory připravený, vložte je do předem ohřáté trouby na 180 stupňů Celsia na dobu 12 až 15 minut, dokud nebudou mít zlatavou barvu. Můžete se těšit na křehké, ale zároveň vláčné pohoštění, které chutná jak teplé, tak i studené.

Zdroje: www.recepty.cz, www.toprecepty.cz, www.babinet.cz