Původně lidé posvícením oslavovali zakončení sklizně a zpracování úrody. Oslava trvala dva až tři dny a konala se v termínu spojeném se svátkem patrona místního kostela. Proto jsou posvícení havelská, kateřinská, martinská...

Dnes se mnohde koná i posvícenská pouť s kolotoči, jarmarkem, ukázkami lidových řemesel, koncerty a dalším programem.

Říká se, že nedělní posvícenský oběd býval nejbohatší v celém roce. Připravovaly se různé druhy masa, včetně pečené husy, knedlíky, zelí, omáčky a hlavně koláče a další pečivo.

Často se peklo celý pátek až do noci. Všeho musel být dostatek, aby zbylo i na výslužky. Základem tradičních koláčů je kynuté těsto.

Aby se těsto povedlo

  1. Těsto dobře vykyne, budou-li všechny suroviny mírně teplé.
  2. Nádoba, ve které těsto zaděláváme, by měla být předem nahřátá.
  3. Do těsta nesmíme přidat horké mléko ani máslo, kvasnice bychom spařili a těsto by nevykynulo.
  4. Vypracované těsto zakryjeme utěrkou a dáme vykynout na teplé místo (ne horké!)
  5. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, třikrát je přeložíme a dáme do mísy dokynout. Těsto tak bude kypřejší.
  6. S těstem pracujeme jemně.
  7. Těsto tvarujeme na plechu rukama namočenýma ve studené vodě.

Kulaté, čtvercové, vázané, malé i velké...

Je na nás, zda těsto zpracujeme do čtverce či kulatého tvaru, zda upečeme koláče malé, velké, s nádivkou vně nebo uvnitř, případně vázané tak, aby se náplň na hosty usmívala z každého rohu. Můžeme vyzkoušet krajové speciality.

Třeba hnětýnky, nazdobené koláčky ve tvaru květu nebo srdce, velké jako dlaň, často s několika náplněmi, sypané mandlemi. Hnětýnkami dívky o posvícenské zábavě obdarovávaly mládence.

Ozdobou koláčů, základem jejich chuti a také pýchou kuchařek a kuchařů jsou náplně. Tady je praktický přehled, jak je připravit.

Paleta nádivek, důležitá drobenka

Tvarohová: Tvaroh dobře utřeme, přidáme žloutky, cukr, citronovou kůru a dobře promícháme. Podle chuti můžeme ještě přidat kousky hrozinek.

Maková: Mák umeleme a uvaříme v mléce doměkka. Pak přidáme kousek másla, cukr podle chuti, strouhanou citronovou kůru, trochu mletého hřebíčku nebo mleté skořice. Je-li náplň řídká, přidáme ještě strouhaný perník nebo mleté piškoty.

Povidlová: Švestková povidla řádně utřeme, přidáme citronovou kůru a mletou skořici. Můžeme přimíchat i trochu rumu.

Nádivka „šiml“: Do vychladlé makové náplně přidáme měkký tvaroh a dochutíme.

Hrušková: Potřebujeme 300 g sušených hrušek, 200 g sušených jablek , 150 g cukru , 100 g povidel, 100 g strouhaného perníku, celou skořici, hřebíček, badyán. Ve vodě uvaříme sušené ovoce a koření, scedíme a umeleme na masovém mlýnku. Přidáme povidla, perník a cukr. Dle potřeby rozředíme vývarem z ovoce.

Drobenka: 1 hrnek hrubé mouky, 1/2 hrnku cukru krupice, 4 lžíce rozpuštěného másla smícháme a dobře prohněteme.

Valašské frgály

Potřebujeme
  • 600 g hladké mouky
  • 400 g hrubé mouky
  • 240 g másla
  • 240 g cukru
  • 60 g kvasnic
  • 4 žloutky
  • mléko dle potřeby
  • sůl
Jak na to

Ze surovin vypracujeme kynuté těsto. Vykynuté je rozdělíme na čtyři díly. Na plechu každý kus rozválíme do tvaru velkého kruhu nebo použijeme koláčové formy. Na tenký koláč rozetřeme připravenou náplň a posypeme drobenkou. Okraje potřeme žloutkem a necháme kynout. Pečeme v předehřáté troubě. Po upečení okraje potřeme rozpuštěným máslem.

Chodské koláče

Potřebujeme

  • 300 g polohrubé mouky
  • 300 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 40 g droždí
  • sůl
  • 2 žloutky
  • lžíci rumu
  • citronovou kůru
  • mléko dle potřeby
Jak na to

Vykynuté těsto rozdělíme na díly velké jako pěst. Hladké bochánky přeneseme na vymaštěný plech a vytvarujeme kulaté koláče se zvednutým okrajem. Plníme různými nádivkami, nejlépe pomocí zdobících sáčků, vzory doladíme mandlemi a hrozinkami. Okraje potřeme máslem a necháme ještě chvíli nakynout. Upečeme v předehřáté troubě. Po upečení okraje potřeme rozpuštěným máslem.

Moravské koláče, tzv. dvojité

Potřebujeme
  • 500 g polohrubé mouky
  • 120 g cukru
  • 120 g másla nebo Hery
  • 3 – 4 žloutky
  • 30 g droždí
  • 0,25 l mléka
  • sůl
  • citronovou kůru
  • vanilku
Jak na to
  1. Z vykynutého těsta naděláme stejně velké kousky, vytvarujeme malé bochánky (jako na buchty) a necháme na válu chvíli vykynout.
  2. Dlaní bochánek zmáčkneme a do středu dáme náplň. Těsto uzavřeme a přeneseme na pomaštěný plech. Koláče ještě nabudou, proto je dáme dál od sebe.
  3. Do bochánku (na plechu) uděláme opatrně důlek (nejlépe vařeným vajíčkem), který zaplníme další nádivkou. Okraje potřeme rozpuštěným máslem a koláč posypeme drobenkou.
  4. Zvolna pečeme ve vyhřáté troubě.

Převalované malé moravské koláčky – vdolečky

Potřebujeme

Na 1. těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 30 g cukru
  • špetka soli
  • 20 g droždí
  • 2 žloutky
  • 9 lžic mléka.

Malým moravským oláčkům se říká vdolečky, podle náplně též tvarožňáky, makovníčky, trnkáče. Náplní může být i ovoce – švestky, meruňky a jiné plody.

Na 2. těsto:

  • 125 g másla
  • 50 g polohrubé mouky
Jak na to
  1. Připravíme těsta. 1. těsto po vykynutí rozválíme na pomoučeném válu na plát. Na něj dáme rozválené druhé těsto a překládáme. Provedeme asi čtyřikrát (tj. rozválet, přeložit a znova). Nakonec těsto rozválíme na plát silný asi 0,5 cm.
  2. Skleničkou vykrajujeme kolečka, která plníme tvarohovou náplní.
  3. Přeneseme na vymazaný plech a do každého koláčku uděláme opatrně důlek, který naplníme povidly. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou.
  4. Upečeme v předem vyhřáté troubě.

Vázané koláče

Potřebujeme
  • 360 g hrubé mouky
  • 400 g hladké mouky
  • 400 g másla nebo Hery
  • 2 vejce
  • Koláče vázané vznikají z malých čtverečků vyváleného těsta, naplněných některou z nádivek? Dva protilehlé cípy se pak přitisknou k sobě. Po upečení potíráme koláče rumem a obalujeme je v cukru.

    špetka soli
  • kvásek: 14 lžic mléka, 60 g droždí, 6 kostek cukru
Jak na to
  1. Do mouky rozdrobíme máslo, přidáme vejce a vykynutý kvásek. Vypracujeme těsto, které ihned rozválíme na plát silný asi 1 cm. Ten rozkrájíme na čtverce o velikosti asi 5x5 cm.
  2. Střed čtverců naplníme nádivkou a protilehlé rohy přitiskneme k sobě.
  3. Koláče přeneseme na vymaštěný plech (klademe těsně vedle sebe), hodně je potřeme peroutkou namočenou v rozpuštěném másle je vydatně i po stranách potřeme, aby se k sobě nepřilepily.
  4. Zvolna pečeme ve vyhřáté troubě.
  5. Po upečení koláče potřeme rozpuštěným máslem, rumem a obalujeme je v moučkovém cukru spolu s vanilkovým cukrem.

Text a foto Dagmar Jagošová