Je libo domácí uzené?

Uzené maso může vypadat všelijak. To domácí uzené, které si stále ještě fajnšmekři připravují doma sami, je kouřem a kořením ovoněné maso, často bůček nebo jiné prorostlé kusy. Bývá zvenku tmavě hnědé, ale rozhodně nejde o popel nebo nějaké karcinogenní části, které byste neměli pozřít. To už vám poví také hrdý výrobce, který rád prozradí, jak poctivě maso nakládal bez použití rychlosolí a hodiny jej udil ve studeném kouři. Takové maso v obchodě nekoupíte.

Voňavé a dostatečně tepelně zpracované uzené je možné jíst jen tak s dobrým pečivem, hořčicí, křenem a nakládanými okurkami. Ale pokud budete uzené vařit, patrně maso chystáte na oběd či večeři. Klasické recepty nabízejí kombinaci se zelím a knedlíky, brambory nebo také čočkou.

Možností je ale mnohem víc! Například zde se můžete podívat, jak na YouTube kanálu RBB Recipes připravují uzené maso s knedlíkem a křenovou omáčkou.

Zdroj: Youtube

Aby uzené maso nepřišlo o svou chuť

Nač v obchodě jistě narazíte, je šrůtka růžově zbarveného masa, které bývá často v síťce nebo svázané provázkem. Takové maso může být již tepelně zpracované a před podáváním jej musíte jen ohřát, nebo není dostatečně tepelně upravené a sami je musíte povařit.

Problém s vařením spočívá v tom, že jej nesmíte vařit příliš dlouho, protože by mohlo přijít o chuť, a pokud to hodně přeženete, bude se i drobit a plátek z nej uříznete jen těžko.

Jak se to dělá? Docela jednoduše. Pamatujte, že na každé kilo masa musíte počítat s půl hodinou varu, respektive začněte sledovat čas, až když voda s masem vře.

Vodu ochuťte kořením a cibulí

Na dochucení budete potřebovat bobkový list, nové koření, česnek, cibuli, kmín a pepř. Sůl nebude potřeba, kupované uzené je často až příliš slané samo o sobě.

Šrůtku vcelku vložte do hrnce, zalijte studenou vodou a přidejte zmíněné koření jako když děláte vývar. Vždyť také po uvaření můžete i tento vývar použít do omáček nebo na přípravu polévek!

Po uvaření nechte maso chvilku odpočinout, a pak jej krájejte na plátky, které budete servírovat. Uzené maso se rozhodně dá použít i servírované za studena. V tom případě nakrájejte z uvařené šrůtky plátky tenké a nechte je dostatečně vychladnout. Obloženou mísu můžete doplnit dalšími uzeninami, ale i sýry, vejci a zeleninou.

Související články

Zdroje: toprecepty.cz, dalaman.cz