Rod václavek, rostoucí téměř po celém světě, zahrnuje několik druhů, které jsou si však nesmírně podobné a dají se jen těžko rozlišit. Důležité je vědět, že všechny druhy jsou konzumovatelné. Ale i přesto si na ně musíme dávat pozor, protože obsahují určité látky, na které je část populace alergická. Václavky vyrůstají z odumřelého i živého dřeva v bohatých nepřehlédnutelných trsech. Podle vzhledu lze václavky rozlišit na 3 skupiny: druhy bezprstenné, anebo s bílým či žlutým velem. Všechny druhy mají klobouk zbarvený v různých odstínech hnědé, žlutohnědé až medově hnědé, pokryté více či méně šupinkami a všechny václavky mají lupeny.

Co jste možná nevěděli o václavkách

Václavky jsou trsové houby, které parazitují na stromech a způsobují intenzivní hnilobu dřeva, která má za následek odumírání napadených stromů. Tyto houby mohou infikovat nejen živé, ale i odumřelé stromy i pařezy. Václavky se vyznačují neuvěřitelně dlouhým a spletitým podhoubím, z kterého vyrůstají houby s kloboukem o průměru i přes 10 cm. Zcela běžně mají klobouk s průměrem kolem 5 cm a vyrůstají i do výšky 10 cm.

Jak na václavky v kuchyni

Václavky jsou jedlé po dobré tepelné úpravě klobouků, která by měla trvat 20 minut při teplotě varu nebo i vyšší. Syrové nebo málo tepelně zpracované vyvolávají zažívací potíže. Takže buďte oparní a vždy je tepelně upravte. Mladé plodnice václavek jsou oblíbené na nakládání do octa. Chutný je z nich i guláš či dršťková polévka.

Dršková polévka z václavek je lahoda

Co budete potřebovat: 500 gramů václavek, 1 velká cibule, olej, sladká mletá paprika, polohrubá mouka, majoránka nebo bazalka, vývar, mletý pepř a sůl.

Větší kloboučky václavek pokrájejte na proužky a 20 minut je povařte. Potom je v sítku pečlivě propláchněte. Cibuli nakrájejte nebo nasekejte nahrubo a osmažte ji na oleji do zlatova. Následně zasypte připravenou mletou paprikou a přidejte vařené houby. Zalijte vše vlažným vývarem, přidejte majoránku, pepř a nechte mírně povařit dalších 20 minut. Mouku rozmíchejte s troškou vody, nalijte ji do polévky a za stálého míchání nechte polévku přejít varem. Podle vaší chuti poté dochuťte solí.

Václavkový guláš pohladí vaše chuťové buňky

Co budete potřebovat: václavky, rostlinný olej, 2 cibule, sladkou papriku, drcený kmín, hladkou mouku, sladkou smetanu, sůl a mletý pepř.

Očištěné houby nakrájejte na větší kusy a propláchněte je ve vodě. Na oleji osmažte jemně nakrájené cibule a zasypte je paprikou a kmínem. Přisypte houby a 30 minut je poduste. Nezapomeňte vše pečlivě občas promíchat a v této fázi houby osolte a opepřete. Rozmíchejte mouku s vodou a pomalu přilévejte do guláše, dokud nezhoustne tak, jak to máte rádi. Nakonec přidejte smetanu na zjemnění.

Houbové škvarky z václavek mají říz

Co budete potřebovat: václavky, koření dle chuti: pepř, mletý kmín, mletá sladká paprika, sušený česnek nebo grilovací koření, sůl, hladká mouka, olej.

Václavky zbavené nečistot pokrájejte na půlcentrimetrové nudličky, dejte je do misky a posolte a posypte kořením. Směs pečlivě a opatrně promíchejte a zaprašte lehce moukou. Poté dejte takto připravené houby ihned smažit do rozpáleného tuku. Smažte je zprudka, nejlépe na nepřilnavé pánvi a občas je promíchejte. Když budou krásně dozlatova a dokřupava osmažené, vyndejte je na kuchyňský ubrousek, nechte okapat přebytečný tuk a báječnou lahůdku můžete podávat ihned na stůl.

Zdroje: www.recepty.cz, www.zboznovanazena.cz, www.prima-receptar.cz