Vaječná omeleta patří mezi tzv. vděčná jídla. Můžete si ji dát jen se salátem nebo do ní přimíchat i další ingredience, které zrovna máte v ledničce. Skvělá je se šunkou, sýrem, bylinkami, houbami nebo se zeleninou. Díky vysokému obsahu bílkovin (100 g omelety obsahuje 12 g bílkovin, 2 g sacharidů a 11 g tuků) zasytí na dlouhou dobu.

Zdravá vejce

Vajec se rozhodně nemusíte bát. „Pokud jde o zdravou výživu, vejce byla odborníky dlouhou dobu považována za tabu. A to hlavně kvůli vysokému obsahu cholesterolu. Než si obhájila své místo mezi doporučovanými, nutričně hodnotnými potravinami, muselo proběhnout několik vědeckých studií a výzkumů. Ty následně potvrdily, že konzumace vajec nemá žádný vliv na hladiny krevního cholesterolu nebo riziko onemocnění srdečními chorobami. Obavy o zdraví je tak možné vypustit,“ potvrzuje hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Monika Bartolomějová. Vejce jsou bohatým zdrojem vitaminů D, A, B5, B12, B2, B6, E a K. Z minerálních látek obsahují vápník, fosfor, draslík, železo nebo zinek. Ve vejcích najdete také bioaktivní látku cholin, která podporuje a zlepšuje vývoj mozku plodu a novorozence a přispívá ke správnému fungování nervové soustavy u starších lidí. Antioxidanty lutein a zeaxantin zase napomáhají k obnovování oční sítnice. Lecithin podporuje paměť a koncentraci.

Vaječná omeleta

Dokonalá vaječná omeleta splňuje dvě hlavní podmínky. Je nadýchaná a šťavnatá. Ruku na srdce, většina lidí připravuje omeletu tak, že rozmíchaná vejce vlijí na pánev s olejem, nechají je zatáhnou, omeletu otočí a pak přesunou na talíř. Tento pokrm má však do nadýchanosti a šťavnatosti daleko. Jak tedy připravit vaječnou omeletu jako z restaurace?

Související články

Nadýchaná omeleta

Důležitým krokem, na který se nejčastěji zapomíná, je míchání vajec na pánvi. Nemusíte se bát, že místo omelety vytvoříte vaječinu. Omeleta sice bude mít vaječné hrudky, díky nim ale získá objem. Proto, jakmile vejce vlijete na pánev, pomalu je promíchávejte a od okrajů ke středu je uvolňujte ode dna. Míchejte pomalu a nikam nespěchejte. Skončete ve chvíli, kdy se mezery mezi nadýchanými hrudkami přestávají zalévat tekutou vaječnou hmotou.

Šťavnatá omeleta

Aby byla omeleta šťavnatá, měla by na pánvi strávit jen tolik času, kolik potřebuje k tomu, aby nebyla syrová. Jakmile se tedy mezery přestanou zalévat, obracečkou uhlaďte povrch, ale omeletu neotáčejte. Pouze ztlumte plamen na minimum a počkejte do té doby, kdy vajíčka zmatní a dokonale ztuhnou.

Zdroj: Youtube

Báječná vaječná omeleta

Na lahodnou omeletu k snídani nebo večeři budete potřebovat 3 vejce na osobu, špetku soli, lžíci studené vody, mléka nebo smetany a polévkovou lžíci másla. Vejce rozklepněte do misky, osolte a dokonale rozmíchejte. Přidejte vodu, mléko nebo smetanu. Míchejte tak dlouho, aby žloutek s bílkem dokonale splynuly. Hmota nebude tak hustá jako na začátku. Máslo rozehřejte a těsně před tím, než začne pěnit, na něj nalijte vejce. Chvíli počkejte a poté obracečkou začněte vejce míchat. Budou se tvořit nadýchané hrudky. Jakmile se mezery přestanou zalévat tekutinou, ztlumte oheň a nechte omeletu „dojít". Jakmile je omeleta hotová,můžete ji srolovat do ruličky nebo naplnit zeleninou, sýrem a šunkou. Dokonalá omeleta se netrhá, je pružná, tvárná, ale přesto vespod mírně opečená.

Zdroj: www.vitalia.cz, www.kucharkaprodceru.cz