Srdíčko na talíři jistě nemáte každý den, proto ho připravte pro své blízké a ukaže jim jídlem, jak je máte rádi. Recept je naprosto snadný a rychlý, během chvíle tak vykouzlíte dobrotu, kterou vaše rodina jistě ocení.

Nemluvě o tom, že děti občas vajíčka jedí nerady, když ale najdou na talíři vaječná srdíčka, uvidíte, že se po nich jen zapráší. Mohou je snídat, obědvat, ale jsou vhodná i k večeři. Nemluvě o důležitosti vajec pro naše tělo.

Dlouhá léta se tvrdilo, že vajíčka zvyšují hladinu cholesterolu v krvi a škodí zdraví. Není tomu ale tak. Vejce jsou zdravá a je důležité je do jídelníčku zařadit. Vejce organismu poskytují spoustu kvalitních bílkovin, vitamínů, minerálů a dalších mikroživin. Proteiny z vajec zase obsahují velké množství aminokyselin a vaječná bílkovina má také nejvyšší stravitelnost.

Vajíčka jsou důležitá pro zdraví lidského tělo

Vajíčka jsou tak důležitá pro sportovce, děti a všechny ostatní, kteří si chtějí stimulovat vývoj mozku a zlepšit koncentraci. Vajíčka však vždy vybírejte kvalitní a ideálně od slepic z volného chovu. Nejen na jejich vzhledu, ale především chuti, je to velmi znát. Vaječné žloutky jsou velkým zdrojem cholinu, což je základní látka pro správné fungování mozku. Jeho dlouhodobý nedostatek je spojován s Alzheimerovou chorobou. Také prý mají ženy konzumující vajíčka až o 18 procent menší riziko vzniku rakoviny prsu. Antioxidanty obsažené ve vejcích pomáhají oči chránit před slunečním zářením a působí jako prevence před slepotou.

Vaječná srdíčka podle Ládi Hrušky

Pojďte se tedy do přípravy vaječných srdíček podle Ládi Hrušky pustit. Budete potřebovat 4 vajíčka, 1 mrkev, 1 lahůdkovou cibulku, sůl a pepř.

Do mísy rozklepněte vajíčka, osolte je, opepřete, přidejte nakrájenou cibulku a mrkev. Vše se snažte nakrájet na co nejmenší kousky. Dobře promíchejte a postupujte stejně, jako byste dělali omeletu. Ale na rozdíl od omeletey, vaječná srdíčka z pánve hned nesundaváme.

Naopak omeletu sbalte tak, aby byla polovina pánve prázdná. Na prázdné místo přilijte další směs a spojte ho s pečící se částí vajíček. Za chvíli opět sbalte a na vzniklé místo opět nalijte zbytek směsi. Takhle postupujte tak dlouho, dokud nespotřebujete všechnu směs. Následně roládu vyjměte z pánve a nakrájejte na dva centimetry široké řezy. Ty položte na bok a každý šikmo nakrájejte na stejně velké části. Jednu z nich pak vždy překlopte a srdíčko je hotové.

Zdroj: www.tn.nova.cz, www.prozeny.cz, www.vitalia.cz