Vaječné košíčky jsou skvělou variantou rychlého a chutného pokrmu, který může být vždy rozmanitostí své náplně trošku jiný. Hodí se nejen jako běžný denní chod, který lze doplnit čerstvou zeleninou, ale může být i součástí slaného pohoštění na kdejaké party. Jak si je můžete snadno a rychle vyrobit?

Inspirovat se můžete v totmo videu:

Zdroj: Youtube

Jednoduché vaječné košíčky

Příprava slaných vaječných košíčků je velice jednoduchá a rychlá. Odměnou vám bude lahodný nadýchaný pokrm plný pestrých příchutí. Pokud hned nezmizí ze stolu, dá se i 3 až 4 dny uchovávat v chladničce, v mrazáku vám vydrží i několik měsíců.

Připravte si vaječný základ

Rozklepněte si do nádoby 6 celých vajíček a přidejte ¼ šálku strouhaného parmazánu, ¼ šálku husté smetany a sůl a pepř dle chuti. Následně veškeré ingredience řádně prošlehejte metličkou. Předehřejte troubu na 180 stupňů a lehce vymažte zapékací plech na muffiny troškou oleje nebo másla, lze jej i vyložit papírovými formičkami na muffiny.

Náplň dodá příchuť

Pak si připravte 4 plátky uzené nebo vařené slaniny, vložte je do nízké misky, kterou pak dejte na 3 až 4 minuty dle výkonu spotřebiče do mikrovlnné trouby. Jakmile náplň trochu vychladne, pokrájejte ji na nudličky či kostičky. Stejně tak posekejte 2 až 3 celé jarní cibulky na drobné kousky a nastrouhejte si na hrubším struhadle ¼ šálku strouhaného čedaru.

Naplňte formičky

V tuto chvíli můžete začít plnit formičky na košíčky. Na dno vždy vložte trošku nastrouhaného čedaru, přidejte pokrájenou slaninu a jarní cibulku. Následně ingredience zalijte připravenou vaječnou směsí, asi tak 1 cm pod horní okraj. Vajíčko totiž během pečení „vyskočí“.

Nastala fáze pečení

Následně vložte vaječné košíčky do předem vyhřáté trouby a pečte zhruba 20 až 25 minut, dokud krásně nezezlátnou.

Vaječné košíčky pokaždé jinak

Náplně lze různě obměňovat podle toho, co zrovna máte doma. Místo slaniny lze použít šunku i kousky již tepelně zpracovaného masa. Můžete udělat i vegetariánskou variantu. Stačí použít třeba žampiony či jiný druh hub a pokud jde o zeleninu, zde máte vždy naprosto volnou ruku. Hodí se totiž cokoliv. Patříte-li mezi milovníky pikantních jídel, nemusíte se bát ani špetky chilli. Na talíři můžete vždy ještě košíčky přizdobit čerstvým sýrem či posekanými voňavými bylinkami. Slané vaječné košíčky jsou hodně variabilní, tak se nebojte experimentovat.

Související články

Zdroje: www.jidlo.cz, www.receptik.cz, www.recepty.cz