Vajíčková pomazánka je klasikou české kuchyně, kterou milují snad všechny generace. Co takhle vyzkoušet i nové varianty, které jsou v době letních prázdnin nejen vhodnější, ale i zdravější a chutnější? Obejdou se totiž bez majonézy.

Jak připravit vynikající vaječnou pomazánku? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Toprecepty:

Zdroj: Youtube

Vajíčková pomazánka s taveňákem

Tato varianta pomazánky je nejen krásně krémová vláčná, ale i s pikantním nádechem hořčice. K její přípravě budete potřebovat 7 vajec, 100 g másla, 5 trojúhelníčků taveného sýra, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžičku dijonské hořčice, 50 g kopru, sůl, bílý pepř, jarní cibulku a pažitku.

Postup přípravy

Nejprve si uvařte vajíčka natvrdo, nechte je vychladnout, oloupejte je a nakrájejte na malé kostičky. V míse si pečlivě utřete máslo společně s taveným sýrem, dodejte obě uvedené hořčice a také najemno nasekaný kopr. V tuto chvíli pomazánku dochuťte solí a pepřem a pak vmíchejte posekaná vajíčka, pažitku nebo najemno nakrájenou jarní cibulku a podávejte s čerstvým pečivem.

Vajíčková pomazánka s avokádem

Místo majonézy lze použít i oblíbené avokádo. Jestliže chcete vyzkoušet vajíčkovou pomazánku s lehkým nádechem exotiky, není lepšího řešení. K tomuto receptu si nachystejte 4 vejce, 2 menší zralá avokáda, 1/3 papriky, 1 lžičku citronové šťávy, pažitku, sůl a pepř a chilli papričky.

Vajíčka opět uvařte natvrdo a po oloupání je rozkrojte napůl. Vyjměte žloutky a vložte je do mixéru. Přidejte k nim avokáda, citronovou šťávu, sůl a pepř a veškeré ingredience rozmixujte dohladka.

Vaječné bílky a papriku nakrájejte na drobné kostičky a smíchejte s rozmixovanou směsí. Nakonec dodejte nasekanou pažitku a dle vaší chuti pomazánku ještě dosolte nebo opepřete. Pokud máte rádi pikantní chuť, lze přidat i špetku mletých chilli papriček.

Vajíčková pomazánka se sýrem Cottage

K přípravě vajíčkové pomazánky lze využít i sýr Cottage. V tomto případě si připravte 2 natvrdo uvařená vejce, 1 kelímek sýru Cottage, 1 lžíci hořčice, ½ cibule, sůl, pepř, řeřichu a pažitku.

Sýr vložte do misky a přistrouhejte k němu na hrubém struhadle oloupaná vejce uvařená natvrdo. Přidejte hořčici a najemno pokrájenou cibulku. Osolte, opepřete, a nakonec dodejte i posekané bylinky.

Jak uskladnit vajíčkovou pomazánku

Pro zajištění maximální trvanlivosti vajíčkové pomazánky je důležité dodržovat několik základních pravidel. Především by měla být uchovávána v chladničce při teplotě 4 °C nebo nižší. Pomazánku skladujte v dobře uzavřené nádobě, aby se zabránilo kontaminaci jinými potravinami a pohlcování cizích pachů. Nejlépe je připravovat vajíčkovou pomazánku v menším množství, které se spotřebuje během dvou až tří dnů. Pokud je potřeba ji skladovat déle, doporučuje se připravit si ji čerstvou až těsně před konzumací, protože vajíčka a majonéza, které jsou v pomazánce obsaženy, jsou náchylné k rychlé zkáze. Důležité je také dbát na hygienu při přípravě a používání čerstvých, kvalitních surovin.

Související články

Zdroje: www.aazdravi.cz, www.toprecepty.cz, www.fresh.iprima.cz