Vaječná pomazánka stokrát jinak
Máte oblíbený recept na vaječný salát či pomazánku nebo si rádi necháte poradit a vyzkoušíte také pro změnu něco jiného? Samozřejmě, že i docela obyčejná vaječná pomazánka se dá udělat stokrát jinak. Naučte se dochutit si jídla podle vašeho vkusu, experimentujte a nechte se zlákat nápady ostatních milovníků jídla.
Proběhla anketa Receptáře!
Tradiční čtenářská anketa proběhla i letos. Hlasovali jste pro své oblíbené firmy. Děkujeme.
Na pomazánku z vajec s nakládanou okurkou či worcestrovou omáčkou se můžete podívat v tomto rychlém příspěvku, který si pro vás připravili na YouTube kanálu Vaříme s Mozkem.
Vajíčkovou pomazánku vylepšete sýrem i bylinkami
Vajíčkové pomazánky jsou velmi variabilní a mohou nabízet spoustu zajímavých i nevšedních chutí. Jednou z důležitých ingrediencí v takové pomazánce je majonéza, ale neznamená to, že je nezbytná.
Majonézové pomazánky a saláty můžete odlehčit tím, že majonézu částečně nahradíte jogurtem. Výborně se ale hodí také tavený nebo jiný roztíratelný sýr, případě sýry typu Lučina nebo cottage či pomazánkové máslo. Každá taková záměna je samozřejmě znát a jídlu vdechne docela jiný šmak.
A jaká jsou další tajemství vaječné pomazánky? Chcete-li opravdu dobře roztíratelnou pomazánku, vejce nastrouhejte. Na vypíchnutí chutí se hodí malá troška hořčice a také podle jejího druhu se mohou výsledky zásadně lišit. Používá se jak hrubozrnná, tak velmi kyselá dijonská, ale i naše plnotučná či kremžská hořčice.
Dalším velikým plus ve vaječné omáčce může být čerstvá bylinka. Fantasticky se hodí pažitka, ale též kopr a také něco velmi šťavnatého až pikantního. Proto můžete přidat najemno nasekaný kousek červené cibule, jarní cibulky i se zelenou částí nebo také papriku.
Kapie dodá nejen sladkost, ale i spoustu šťávy. Docela jiný rozměr získá pomazánka obložená plátky ředkviček.
K pomazánce zvolte správné pečivo!
Zásadní je při servírování dobře čerstvé pečivo. Zapomeňte na unavený chleba a dejte si vajíčkovou pomazánku na kousek bagety, dalamánek nebo rozpečenou pletýnku. Domácí chleba s pěkně vypečenou kůrkou předčí jen málo co a každou pomazánku vylepší o sto procent.
Pokud vám vyhovuje toustový chleba, nic proti němu. Ale trošku si jej opečte z obou stran, ať se rozvoní. Vaječnými pomazánkami se rozhodně dají plnit také tortilly nebo slané palačinky.
S obyčejnou vaječnou pomazánkou uděláte díru do světa, když ji budete servírovat na opečených či grilovaných kouscích bagety nebo toustu. Takzvaná bruschetta je před pečením potřená máslem a bylinkami.
Mírně ztvrdlý a vysušený kousek takového pečiva se výborně hodí jak na obložené mísy a jednohubky, tak k nabírání pomazánky z malých mističek. Z jednoduchého jídla takto vytvoříte skvělé pohoštění. Jen musí být pomazánka dobře ochucená a pečivo voňavé!
Zdroje: toprecepty.cz, allrecipes.com