Valašské netyje jsou staročeský pokrm. V dané době to měly kuchařky velice složité, jelikož jídla bylo málo a produktů, které dnes spousta z nás bere jako samozřejmost, opravdu nebyl nadbytek. Maso, kvalitní zelenina a ovoce byly pochoutky pouze pro lidi z vysokých vrstev společnosti.

Většinou se tudíž v rodinách objevovalo jídlo především z luštěnin. Kuchařky si však vždy uměly poradit, a tak byly schopné připravovat jídla z luštěnin jak na slano, tak na sladko a v mnoha nejrůznějších podobách. Pokud se chcete přenést do starých Čech a ochutnat, co měli vaši předkové na talíři každý den, udělejte si valašské netyje.

Video recept na tradiční české škubánky najdete na Youtube kanále Kuchyně Lidlu:

Zdroj: Youtube

Hvězda jménem ovesné vločky

Hlavní rolí této speciality jsou ovesné vločky. Jelikož ovsa nebylo málo a byl snadno k dostání, mohli se z něj radovat i chudší rodiny.

Oves navíc patří mezi jednu z nejzdravějších obilovin. Ovesné vločky obsahují mnoho důležitých vitamínů a neobsahují prakticky žádný lepek. Jsou zdrojem antioxidantů, minerálů a vlákniny.

Studie také ukazují, že ovesné vločky mají opravdu nemálo zdravotních výhod. Patří mezi ně například snížení hladiny cukru v krvi, a dokonce i snížení rizika různých srdečních onemocnění.

A když se k těmto extra zdravým ovesným vločkám přidají ještě hrozinky a šťáva z citronu, můžete si například jednou za čas ke snídani vychutnat tento pokrm překypující zdravotními benefity. A co je další výhoda, prakticky po něm nepřiberete, opět zásluhou ovesných vloček.

Valašské netyje

Tento pokrm je v podstatě velice jednoduchý na přípravu. Vezměte si mléko a přiveďte jej k varu. Dejte do něj špetku soli a pomalu do mléka zavařujte ovesné vločky. 15 minut je do husta vařte, a následně je ochuťte pomocí omyté nastrouhané kůry z citronu, hrozinkami, rozpuštěným máslem a cukrem.

Tuto směs pak rozetřete na vymazaný pekáč a pečte ve středně vyhřáté troubě po dobu zhruba 40 minut. Nakonec jen pokrm natrhejte vidličkou a posypte cukrem. A máte hotovo.

Související články

Zdroje: www.lidovky.cz, www.fitness4u.cz